Арешт Ріффмастера: рішення суду відклали, стан здоров’я – задовільний

 

Київський апеляційний суд переніс на 13 липня рішення щодо апеляційної скарги Андрія Антоненка “Ріффмастера”, підозрюваного в причетності до вбивства журналіста Шеремета, на обрання йому запобіжного заходу.

Таке рішення колегія суддів КАС оголосила після засідання в четвер, 9 липня.

Суд відклали у зв’язку з необхідністю надіслати запит до Печерського райсуду щодо наявності одного з томів кримінальної справи.

Засідання проводилося в закритому режимі – начебто через карантин. Допуск до зали суду мали лише рідні, адвокати та поручителі.

У коментарі, який встигли взяти у Ріффа журналісти перед початком засідання, він повідомив, що до нього вперше за сім місяців пустили лікаря. Стан його здоров’я задовільний.

На відеотрансляції Андрій Антоненко перебував поруч з адвокатами – поза скляним боксом. Суд задовольнив клопотання адвокатів з цього приводу.

Він зміг побачити на цьому засіданні маму та брата поза “акваріумом”.

У суді Антоненко заявив, що “була відверта брехня про відмову проходження слідчих дій”. “Ми офіційно повідомляємо, що не відмовляємося від проходження слідчих дій, в присутності адвокатів”, – сказав Ріфф у судовому засіданні.

Колишній політв’язень Кремля Володимир Балух не зміг потрапити на засідання ні як поручитель, ні як вільний слухач, через це в залі очікування спалахнула суперечка. Представники суду не змогли надати чіткої відповіді, чому засідання закрите, при тому що на сайті КАС містилася інформація про відкритий розгляд.

Журналістів і телеоператорів також не допустили до зали судових засідань.

фото: Ірина Семеняка, Новинарня

Під стінами КАС тим часом зібралося близько сотні осіб із групи підтримки Антоненка “Ріффмастера”. Люди прийшли у футболках із написом Free Riff, щоб висловити таким чином свою позицію. По закінченню судового засідання вони палили фаєри та скандували гасла: “Свободу Антоненку!”, “Один за всіх – і всі за одного!”, “Аваков чорт!” тощо.

автор: Ірина Семеняка

Читайте також:
“Свідоме затягування справи”: засідання апеляційного суду щодо Яни Дугарь перенесли через неявку прокурорів

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка та бойового 25 опдбр Яну Дугарь.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Володимира Зеленського.

За першою версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

У контексті справи згадували також добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”. Нібито вибухівка, виготовлена Грищенком під час виконання іншого злочину, була подібна до вибухового пристрою, застосованого для підриву авто з Шереметом у липні 2016-го.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Однак 21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.

Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди” – тепер, за оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.

Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”.

Згідно з уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Також до підозр додали дві нові статті: про знищення майна (автомобіля, на якому їхав Шеремет) та незаконне поводження зі зброєю (вибухівкою, яку підклали під авто).

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” – походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави.

Надалі Київський апеляційний не задовольняв клопотання захисту та не змінював міру запобіжного заходу для “Ріффмастера” і Кузьменко. Дугарь перевели під нічний домашній арешт у Києві, а згодом визначили грошову заставу, яка була швидко зібрана 26 травня та внесена.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – тиском на ветеранське і військове середовище.

Читайте також:
“Скоро бахне”: Києвом пройшов мегамарш на підтримку в’язнів у “справі Шеремета”. РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна