“Сам вчинив злочин”: як волонтер Сініцин протистоїть “наїздам” Портнова

 

“Бродячий злодійський ширвжиток, який в останні шість років уявив себе героями й патріотами. Вони повинні бути повністю маргіналізовані, ідентифіковані, вивернуті навиворіт і в майбутньому засуджені”.

Це – слова колишнього заступника голови адміністрації президента Януковича, ідейного натхненника сумнозвісних “законів 16 січня” та безлічі інших подібних ініціатив Андрія Портнова.

“Повинні бути маргіналізовані й засуджені” – так не маргіналізований і не засуджений Портнов, який після Революції гідності втік у РФ і повернувся в Україну лише після президентських виборів-2019, пише про волонтерів та активістів. Яких люто ненавидить за Майдан і подальший спротив російській агресії і проти яких розгорнув активну діяльність, не без допомоги поплічників у нинішніх державних структурах.

Втім, активісти теж не в тім’я биті. Громадський діяч, ІТ-підприємець, волонтер та співзасновник об’єднання “Народний тил” Роман Балан (відомий у соцмережах як Роман Сініцин) після заяв Портнова на його адресу вже звернувся до правоохоронних органів.

У коментарі “Новинарні” юристи, які представляють інтереси Сініцина, повідомили, що подали дві заяви про злочин: до Національної поліції України та до Державного бюро розслідувань.

І на цьому, каже Сініцин, він зупинятися не збирається.

Що цьому передувало

29 лютого Андрій Портнов присвятив Сініцину допис у фейсбуці, назвавши його “волонтером-злодієм”, що “жив на широку ногу”, “відвідував дорогі київські ресторани”, “під час війни постійно подорожував за кордон” тощо.

“Причетний до масових заворушень, насильства, пропаганди війни, розпалювання ненависті й заробляння на військовому волонтерстві. Характеризується жагою наживи і взаємодією з причетними до умисних вбивств бандами. Податкові дані фігуранта показують, що за останні 20 років він майже не платив податків, тобто навмисне грабував українську армію і бюджет, а його офіційні доходи повинні були давно зробити його голодним і бідним”, – наводить буцімто “досьє” Сініцина правник Януковича.

І головне: нібито на доказ своїх слів Портнов додав посилання на власний сайт, де оприлюднено відскановані таблиці доходів Балана-Сініцина за період з 1-го кварталу 1998-го по 4-й квартал 2019 року та наведено детальний перелік його виїздів за межі України (дата, спосіб перетину державного кордону й напрямок), починаючи з березня 2015 року й донині.

Що каже Сініцин

Роман Сініцин запевняє, що не звертав би уваги на маніпуляції Портнова. Якби не одне “але”, що таки змусило його відреагувати публічно: порушення законодавства.

“Мамкін моралізатор, якого так турбує, що хтось вчинив уявний злочин – сам вчинив злочин, причому уже реальний, отримавши в незаконний спосіб та розповсюдивши мої персональні дані. І не тільки мої. Звичайно, змовчавши про відображені в деклараціях та сплачені з 2016 десятки тисяч гривень податків від підприємницької діяльності, а показавши просто довідку «фізичної особи» з фактично нулями.
Власник одного з найбільших туристичних порталів часто літає закордон?! Не може такого бути!” – іронізує Сініцин, якому належить турпортал Lowcost.ua.

Відтак, волонтер та підприємець звернувся по правову допомогу до фахівців.

Що кажуть юристи

У юридичній компанії “Міллер” кажуть, що в понеділок, 2 березня, подали дві заяви про вчинення злочину – до Нацполіції та Держбюро розслідувань.

Правова кваліфікація:

  • стаття 361-2 Кримінального кодексу України: несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно- обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації;
  • стаття 362 КК України: несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

“Така інформація міститься в державних базах даних – Прикордонної служби та податкової, доступ до цих баз даних закритий, а розголошення інформації заборонене. Ймовірно, якась посадова особа податкової та прикордонної служб розголосила цю інформацію автору допису, хоча не мала на це права. Це одна з робочих версій, звісно, можуть бути інші варіанти, як це потрапило до Портнова”, – зазначила в коментарі “Новинарні” адвокатка адвокатського об’єднання “Міллер” Ольга Веретільник. 

Сам Сініцин попереджає: це лише початок.

“ДБР нехай встановлюють, хто з посадових осіб у прикордонників злив виписку із закритої бази «Гарт». У поліцію написали заяву стосовно податківців і щодо самого Портнова. Також готуємо інші сюрпризи в юридичній, і не тільки, площині“, – анонсував волонтер.

“Покарати поплічників упиря в системі”

Варто додати, що напередодні вкиду про Сініцина Портнов “дістав” ще й засновника благодійного фонду “Повернись живим” Віталія Дейнегу.

Він, аналогічно, звинуватив волонтера у несплаті податків і тому, що той “живе з фонду”, опублікувавши податкові дані. Які, втім, за словами Дейнеги, свідчать про те, що 80% його доходу – таки не з фонду.

Водночас Дейнега не поспішає боротися з Портновим у юридичній площині.

“Мене часто питають, чи подаватиму я позов на Портнова. Як на мене, то оці всі вкиди на це і розраховані. В судах у нього все схвачено (привіт новій і попередній владам та їх кволим спробам судових реформ). Тому виграти цілком законний позов, не доходячи аж до Європейського суду з прав людини, буде складнувато. Зате мразоті ми дамо море інфоприводів. Бо йому треба хайпувати і воювати з «майданутими». Інших приводів з’являтися в інфополі у нього нема”, – пише волонтер.

Тож, за словами Дейнеги, він поки що “думає над тим”, чи подавати на Портнова в суд.

“Але Рома уже не думає. Він добивається розслідування, щоб знайти і покарати посібників упиря в системі. А це вже значно реалістичніше”, – додає волонтер, коментуючи дії Сініцина.

Перед цим Дейнега записав відео російською мовою: “аби зрозумів Андрій Портнов”.

У відео волонтер пояснив, зокрема, й походження власних коштів, і витрати на подорожі.

Як інформувала “Новинарня“, колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії. Однак він повернувся в Україну 19 травня 2019 року, після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито багато проваджень щодо дій президента Петра Порошенка, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року та ін.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.

Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова. Також оприлюднено дані “прослушки” про залежність Труби від офісу президента.

Петро Порошенко приходив на допит у ДБР за викликом 25 липня, після чого поруч з Бюро сталася сутичка, спричинена опонентами експрездента.

29 січня адвокат Ігор Головань заявив, що п’ятий президент України і чинний народний депутат Петро Порошенко подає 12 позовів про відшкодування моральної шкоди проти слідчих Державного бюро розслідувань, Національної поліції та службових осіб Національного антикорупційного бюро.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Дорога в депутати: Печерський суд вирішив, що Портнов останні 5 років жив в Україні

“Тепер – арешти майданівців”. Як Портнов і Лукаш вітають звільнення “беркутів” на обмін

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна