Привіт від Портнова: Зеленський пропонує люстрацію для високопосадовців 2014-2019 років

 

Президент Володимир Зеленський пропонує запровадити люстрацію для президента, спікера, народних депутатів, голови СБУ, секретаря РНБО та інших високопосадовців, які обіймали посади вже після Майдану – з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

Про це він заявив у відеозверненні, опублікованому на сторінці офісу президента.

Із такою ініціативою Зеленський виступив невдовзі після того, як її озвучив юрист Януковича Андрій Портнов, близький до нинішнього керівника офісу президента Андрія Богдана.

“Нами напрацьовано законопроєкт про розширення норм закону про очищення влади. Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів України, Голову ВР, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року”, — сказав Зеленський у відеозверненні.

Президент зазначив, що цей законопроєкт дасть “суспільну оцінку” діяльності згаданих осіб, та висловив думку, що у майбутньому їхні дії “отримають і справедливу юридичну оцінку”.

Також він жартома (?) запропонував обміняти посадовців доби Порошенка в Росію на українських полонених або надягнути на них браковані бронежилети, які вони нібито закупили, і відправити на передову.

“Спочатку риг та російський колаборант Портнов пропонує люструвати усіх, хто обіймав держпосади з 2014 по 2019 рік, а за декілька днів це ж пропонує новообраний президент Зеленський. ‬‪Який дивовижний збіг!” — зазначає в коментарі громадський активіст Сергій Стерненко.

Екс-заступник голови АП Януковича, який повернувся в Україну напередодні інавгурації Зеленського і “мститься” в судах Порошенкові,  напередодні справді виступив у соцмережах з аналогічними пропозиціями.

“Розробив короткий законопрект про зміну закону про люстрацію — забороняється займати будь-які державні посади особам, які були призначені у період правління попереднього політичного режиму з 22 лютого 2014 року по 20 травня 2019-го”, — написав Андрій Портнов.

Перша віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко запропонувала команді президента Зеленського в розширенні люстрації “піти ще далі”.

“Під люстрацію включити всіх, хто не знає, хто такий Голобородько, хто жодного разу не купував квитки на “95 квартал”, хто не дивився “Сватів”, хто не працював аніматором, хто не голосував за Зе”, — написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада 16 вересня 2014 року ухвалила закон “Про очищення влади”. Закон вводить заборону на зайняття певних посад протягом 10 років особами, які в період з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року терміном понад один рік обіймали певні державні посади. Аналогічна заборона — щодо осіб, які обіймали зазначені у законі посади менше року, але включаючи період з 21 листопада 2013-го до 22 лютого 2014 року, і не звільнених за власним бажанням.
Крім цього, люстрації підлягають особи, які обіймали посади в Комуністичній партії СРСР або однієї із союзних республік, починаючи від секретаря районного комітету і вище, в комсомольських організаціях, а також працювали в органах КДБ.

Водночас президент Зеленський в порушення цього закону призначив головою своєї адміністрації юриста Андрія Богдана, що працював в уряді “регіоналів” Миколи Азарова, тобто підпадає під люстрацію, і є близьким до юриста Януковича Андрія Портнова.

Читайте також:
Богдан визнав, що підпадає під люстрацію і не може бути прем’єр-міністром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна