В Україну повернувся “юрист Януковича” Портнов. Луценко не має проти нього доказів

 

Колишній заступник глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов заявив про повернення в Україну.

Про це Портнов повідомив у своєму Тelegram-каналі в неділю, 19 травня.

“Друзі, понад п’ять років я не був у своїй країні. І сьогодні хочу дати впевнений сигнал тисячам людей, які залишили Україну – час повертатися, будувати і відновлювати. Привіт, моя дорога Батьківщино!” – написав він.

Також Портнов розмістив фото біля мікроавтобуса бізнес-терміналу аеропорту “Київ” (“Жуляни”).

Генпрокурор Юрій Луценко, якого в соцмережі запитали про непереслідування Портнова, відповів: “А у вас є докази про скоєний ним злочин?”


Читайте також:
Печерський суд дав ГПУ місяць для завершення розслідування справи Портнова

Уродженець Луганська Андрій Портнов у 2010-2014 рр. був заступником, першим заступником голови адміністрації президента Віктора Януковича, керівником Головного управління АП з питань судової реформи та судоустрою. У 2011-2012 рр. очолював групу з розробки нового Кримінального процесуального кодексу України. Був членом Ради Нацбанку України.

Із 2002 року був директором юридичної фірми “Портнов і партнери” (пізніше – “Корпоративні технології”), що спеціалізувалася на послугах у сфері інвестиційного бізнесу, корпоративного управління, приватизації та ринку цінних паперів. Фірму Портнова неодноразово звинувачували у проведенні рейдерських захоплень майна у 2002-2010 роках.

Олігарх Ігор Коломойський заявляв про свої дружні відносини з Портновим відтоді як той у 2006 році вперше став народним депутатом від Блоку Тимошенко. У 2005-2010 рр. Портнов був головним юристом команди Юлії Тимошенко.

У парламенті існувала неформальна “група Портнова”, до якої, крім нього, входили Валерій Писаренко, Святослав Олійник та Володимир Пилипенко. Писаренко і зараз є членом ВР (група “Відродження”, близька до Валерія Коломойського).

Андрія Портнова вважають союзником іншого відомого юриста – Віктора Медведчука.

У серпні-вересні 2008 року за дорученням Юлії Тимошенко Портнов працював над спільними з Партією регіонів законопроектами, що послаблювали владу президента Ющенка.
У 2008 році він разом зі своєю юридичною командою не допустив проведення дострокових парламентських виборів, які були не вигідні БЮТ.

У 2014 році Портнов виїхав спершу до Росії, потім – до Австрії. Генеральна прокуратура України розшукувала його за обвинуваченням у причетності до масових вбивств активістів на Майдані у 2014 році.
Однак суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова “протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 ркоу – недостовірним і невідповідним дійсності”, зобов’язавши відновити його порушені права.

У 2014 році Портнова було внесено до санкційного списку ЄС, однак він отримав шенгенську візу у Швейцарії.
У жовтні 2015 року стало відомо, що Суд Євросоюзу в Люксембурзі зняв санкції ЄС із Портнова, а Печерський райсуд Києва зобов’язав слідство припинити розшук Портнова.

У 2015 році ГПУ оголосила підозру Портнову в тому, що він “незаконно заволодів” своєю викладацькою зарплатою, його було оголошено в розшук.

У березні 2018 року стало відомо, що стосовно Портнова Службою безпеки України розпочато кримінальне провадження за статтею “державна зрада”. Він заявив, що буде судитися з СБУ, яка звинуватила його у державній зраді.

У березні 2019 року НАБУ закрило кримінальне провадження про незаконне збагачення Портнова.

Читайте також:
Мураєв передав канал NewsOne юристу Януковича Портнову

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна