Печерський суд дав ГПУ місяць для завершення розслідування справи Портнова

 

Печерський суд Києва встановив для слідчих Генпрокуратури термін один місяць для завершення досудового розслідування та прийняття процесуальних рішень у кримінальних провадженнях стосовно колишнього заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на рішення суду від 20 лютого.

Рішення прийняв суддя Віталій Писанець.

До суду звернувся адвокат Портнова, який повідомив, що провадження від 6 березня 2014 року вже триває чотири роки і 10 місяців і порушує розумні терміни. При цьому його клієнт не має статусу підозрюваного.

Як відомо, в березні 2014 року уряд Канади застосував санкції до Портнова шляхом внесення його прізвища у відповідний Акт (Freezing Assets of Corrupt Foreign Officials (Ukraine) Regulations, SOR / 2014-44.

Крім того, стало відомо, що Посольство України в Канаді направляло уряду Канади офіційні листи від 15 березня 2016 року, 6 березня 2017 року, 11 січня 2018 року та 10 липня 2018 року, в яких з посиланням на ГПУ стверджувалося, що проти Портнова розслідують дві кримінальні справи.

Провадження від 6 березня 2014 року — за фактами погроз народним депутатам, а також привласнення коштів Київського національного університету та Київського національного економічного університету на 137,6 тис. гривень, можливого привласнення сум незаконних виплат колишнім співробітником АП в особливо великих розмірах.

Ще одне кримінальне провадження зареєстровано 21 листопада 2017 року. У ньому йдеться, що з липня 2011-го по 31 грудня 2013 року радник президента — начальник Головного управління з питань судової реформи та судоустрою отримав незаконні виплати на загальну суму 26 млн. гривень.

Розслідуванням цієї справи займалося Національне антикорупційне бюро. Але 28 грудня 2018 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направив його для продовження досудового розслідування у Генеральну прокуратуру.

“На 20 лютого 2019 року слідчі і прокурор у зазначеному кримінальному провадженні не визначені, а фактичне перебування матеріалів провадження невідоме. Суд вважає, що таке проведення досудового розслідування є формальним і таким, що переслідує інші, ніж визначені законом цілі, але потім слідчий суддя погодився з доводами про необхідність встановлення терміну досудового розслідування”, — йдеться в повідомленні.

Зазначають, що прокурор не навів ніяких аргументів, що свідчать про особливу складність справи або наявність перешкод чи труднощів у розслідуванні.

Прокурор вважає, що адвокат не міг звертатися з таким клопотанням, з огляду на відсутність у Портнова статусу підозрюваного. Але Печерський суд послався на практику ЄСПЛ про те, що особа, стосовно якої розпочато досудове розслідування за фактом вчинення цією особою конкретного кримінального злочину повинна мати процесуальні права підозрюваного.

“Кримінальні провадження стосовно Портнова (…) враховуючи їх тривалість, є маніпуляцією, і мають на меті створити помилкове відчуття провини Портнова в скоєнні кримінальних злочинів (…) Портнов не є ні підозрюваним, ні обвинуваченим”, — наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в березні минулого року СБУ заявила, що почала провадження проти Портнова за статтею “державна зрада”.

Читайте також:
Мураєв передав канал NewsOne юристу Януковича Портнову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна