Всупереч закону: головою АП став люстрований Богдан

 

Президент Володимир Зеленський призначив главою своєї адміністрації Андрія Богдана, який є його радником з юридичних питань та юристом олігарха Ігоря Коломойського.

Відповідний указ №304/2019 у вівторок, 21 травня, опублікований на сайті президента.

“Відповідно до частини третьої статті 106 Конституції України, ураховуючи пункт 2 частини третьої статті 3 Закону України “Про державну службу” постановляю: призначити Богдана Андрія Йосиповича главою Адміністрації президента України”, – йдеться у документі.

Богдан працював на високих посадах за часів Віктора Януковича, тому підпадає під заборону займати державні посади згідно із законом про люстрацію і не має права ставати головою АП.

Стаття 2 закону “Про очищення влади” передбачає пряму заборону Богдану ставати главою АП. У ній ідеться: “Заходи з очищення влади (люстрації) здійснюються щодо: (…) 5) Глави Адміністрації Президента України, Керівника Державного управління справами, Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України, Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, їх перших заступників, заступників…”

Андрія Богдана називали “неформальним керівником” штабу Зеленського і “куратором” від бізнесмена Ігоря Коломойського, інтереси якого він захищає.

Про співпрацю з Андрієм Богданом у своїх інтерв’ю розповідав і сам Ігор Коломойський.

Всю виборчу кампанію адвокат був поруч з паном Зеленським і брав участь у всіх найважливіших перемовинах, а також входив до робочої групи з інавгурації президента.

Голова АП Андрій Богдан. Фото: прес-служба президента

Андрію Богдану 42 роки. Він жив і навчався у Львові, де здобув вищу юридичну освіту.

У 2007 року балотувався до Верховної Ради по списках блоку “Наша Україна – Народна самооборона” (хоча, як зазначається на сайті ЦВК, до жодної партії не входив).

У січні 2008 року тодішній міністр юстиції Микола Оніщук призначив Андрія Богдана своїм заступником з питань боротьби з корупцією.

Залишився в уряді після перемоги Віктора Януковича. У березні 2010 року став заступником міністра Кабінету міністрів України та урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Після Євромайдану та відставки уряду Азарова у березні 2014 року Андрія Богдана звільнили.

Навесні того ж 2014 року він став радником новопризначеного губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського.

А восени вдруге балотувався до Верховної Ради – вже по списках партії “Блок Петра Порошенка”. За інформацією ЦВК, Андрій Богдан тоді все ще був позапартійним та працював головним юрконсультом фірми “Статус”.

Через кілька років у результаті кадрових призначень та місцевих виборів його 74-те місце стало прохідним – Богдан мав стати депутатом замість Бориса Філатова, який переміг на виборах міського голови Дніпра. Проте в парламент Андрій так і не потрапив: 2016-го року Рада ухвалила закон №3700 щодо виключення кандидатів у депутати з виборчого списку у багатомандатному окрузі (якщо таке рішення ухвалює з’їзд політичної сили, про список якої йдеться). Відтак партія скасувала реєстрацію Богдана, який співпрацював з уже опальним на той час олігархом Коломойським.

У 2018 році Андрій Богдан безрезультатно оскаржував це рішення у суді й вимагав “заборонити ЦВК визнавати обраним будь-кого іншого, а також тих народних депутатів, які вже були зареєстровані після мене – їх повноваження на цей час припинити”.

Андрій Богдан захищав інтереси соратника Ігоря Коломойського Геннадія Корбана, якому в 2015 році інкримінували захоплення заручників, створення злочинної організації та привласнення коштів.

Своїм першим помічником Зеленський призначив співвласника студії “Квартал 95” Сергія Шефіра.

Першим заступником Глави Адміністрації став Сергій Трофімов.

Указом №307/2019 президент призначив Юрія Костюка заступником глави Адміністрації президента України.

Також президент підписав наступні укази:

№308/2019 – про призначення Руслана Рябошапки заступником глави Адміністрації президента України

№309/2019 – про призначення Олени Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України

№310/2019 – про призначення Кирила Тимошенка заступником глави Адміністрації президента України

№311/2019 – про призначення Андрія Єрмака помічником президента України

№312/2019 – про призначення Руслана Стефанчука радником президента України – представником президента України у Верховній Раді України

№313/2019 – про призначення Михайла Федорова радником президента України

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський звільнив Муженка та призначив нового начальника Генштабу.

Читайте також:
Голова СБУ часів Януковича Хорошковський повернувся в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна