Зеленський звільнив Муженка та призначив нового начальника Генштабу

 

Президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генерального штабу України та призначив Головнокомандувачем ЗСУ Руслана Хомчака. 

Відповідні укази оприлюднені на сайті глави держави.

“Призначити Хомчака Руслана Борисовича начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України”, – йдеться в указі №302/2019 від 21 травня 2019 року.

Руслан Хомчак – генерал-лейтенант Збройних сил України, командувач Оперативного командування «Південь». Начальник Штабу СВ ЗСУ з 2016 року й дотепер.

Руслану Хомчаку – 51 рік.

Як відомо з відкритих джерел, Руслан Хомчак закінчив Московське загально-військове училище. Проходив службу у Німеччині, а згодом у Білоруському Червонопрапорному окрузі. Протягом семи років служив у 24-й окремій механізованій бригаді, куди після закінчення Національної академії оборони повернувся начальником штабу. Протягом чотирьох років був командиром 300-го окремого механізованого полку в Чернівцях, а у квітні 2005 року очолив 72-гу окрему механізовану бригаду. З 2009 року — начальник штабу 8-го армійського корпусу.

Стрімкий кар’єрний зліт Хомчака розпочався після приходу до влади Віктора Януковича. У 2011 році полковник Хомчак указом Президента України № 859/2011 від 23 серпня 2011 року отримує військове звання генерал-майора.

У травні 2012-го його підвищують з посади начальника штабу 8-го армійського корпусу до командира 6-го армійського корпусу, а у серпні 2013 року присвоюють військове генерал-лейтенанта. У листопаді того ж року 6-й армійський корпус було переформовано в Оперативне командування «Південь», тимчасово виконуючим обов’язки командира якого і став Руслан Хомчак.

Під час війни на сході України Руслан Хомчак обіймав посаду командуючого сектора «Б» сил Антитерористичної операції. На його адресу доволі часто лунали звинувачення у некомпетентності від представників громадськості та добровольчих батальйонів. Зокрема, наприкінці травня з’явилася інформація, що генерал-лейтенант Хомчак нібито блокував видачу зброї батальйону територіальної оборони «Айдар» та ніяк не реагував на доповіді про необхідність надання медичної допомоги бійцю батальйону, через що товариші по службі змушені були самотужки доставляти потерпілого до медичного закладу. Він, нібито, видав наказ, згідно з яким «Айдару» заборонено проводити будь-які бойові дії.

У відповідь на це Хомчак заявив, що керувався виключно законами України і всім, хто пройшов відбір у батальйон та був на офіційній основі зарахований до його складу, зброю видали. Ті ж, хто відбір не пройшов, почали вимагати амуніцію і для себе, однак на законних підставах отримати її не могли. Командир «Айдара» Сергій Мельничук повідомив, що на його думку, подібні дії генерал-лейтенант Хомчак чинив задля того, аби перепідпорядкувати батальйон під себе.

Під час операції з взяття Іловайська, яка здійснювалася під безпосереднім керівництвом Хомчака значно меншими силами, ніж передбачалося за планом, велика частина бійців з добровольчих батальйонів потрапила у оточення. Причиною тому став відступ військових формувань від Новоазовська, що дозволив бойовикам «ДНР» та російським солдатам оточити представників батальйонів територіальної оборони. На допомогу їм було спрямовано бригаду Нацгвардії, однак не дійшовши до місця призначення ті отримали наказ командування повертати назад.

29 серпня українські військовики намагалися вирватися з оточення та потрапили у засідку і змушено повернулися на вихідні позиції, зазнавши значних втрат. Після втручання президента України Петра Порошенка було досягнуто домовленості про утворення «гуманітарного коридору», через який мали вивести бійців українських батальйонів.

31 серпня з’явилася інформація, що Руслану Хомчаку разом з командирами добровольчих батальйонів «Дніпро», «Івано-Франківськ» та «Миротворець», а також кількома десятками солдатів вдалося зі зброєю в руках вирватися з оточення.

З 2016 року генерал Хомчак — начальник штабу сухопутних військ ЗСУ.

Із серпня по жовтень 2016-го він був командувачем сил АТО на Донбасі.

З лютого 2017 року генерал Хомчак також обіймає посаду головного інспектора Міністерства оборони (тобто брав участь у розслідуванні всіх найрезонансніших надзвичайних подій в армії, таких як вибухи на військових арсеналах).

Читайте також:
Наєв сказав, що не зустрічався з представниками Зеленського

Генерал Забродський відреагував на чутки про його призначення на Генштаб при Зеленському

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна