Повертанець Портнов накатав у ДБР четверту заяву на Порошенка

 

Колишній заступник глави адміністрації президента Януковича Андрій Портнов заявив, що подав до Державного бюро розслідувань четверту заяву про так звані “злочини” Петра Порошенка на посаді глави держави.

Про це проросійський політик, який нещодавно повернувся в Україну, 27 травня повідомив у своєму Telegram-каналі.

“Сьогодні ми звернулися з четвертою заявою про злочин Порошенка – спробі узурпації ним судової влади”, – написав Портнов.

У тексті оприлюдненої скарги вказується, що Порошенко нібито незаконно призначив двох членів Вищої ради правосуддя за президентською квотою.
Зокрема, Порошенко видав указ, яким змінив правила проведення конкурсу до ВРП і встановив, що якщо конкурсна комісія не може визначитися з рекомендованими на посади кандидатурами, то президент може прийняти рішення самостійно.
Портнов вважає, що указ не мав юридичної сили на момент його застосування, тому вимагає внести до ЄРДР відомості про правопорушення Порошенка за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ст. 382 (невиконання судового рішення) ККУ.

Читайте також:
Голова АП Богдан виявився екс-помічником Портнова

Печерський суд дав ГПУ місяць для завершення розслідування справи Портнова

Уродженець Луганська Андрій Портнов у 2010-2014 рр. був заступником, першим заступником голови адміністрації президента Віктора Януковича, керівником Головного управління АП з питань судової реформи та судоустрою. У 2011-2012 рр. очолював групу з розробки нового Кримінального процесуального кодексу України. Був членом Ради Нацбанку України.
Олігарх Ігор Коломойський заявляв про свої дружні відносини з Портновим відтоді як той у 2006 році вперше став народним депутатом від Блоку Тимошенко.
Андрія Портнова вважають союзником іншого відомого юриста – Віктора Медведчука.
У серпні-вересні 2008 року за дорученням Юлії Тимошенко Портнов працював над спільними з Партією регіонів законопроектами, що послаблювали владу президента Ющенка.
У 2008 році він разом зі своєю юридичною командою не допустив проведення дострокових парламентських виборів, які були не вигідні БЮТ.

У 2014 році, після перемоги Майдану, Портнов виїхав спершу до Росії, потім – до Австрії. Генеральна прокуратура України розшукувала його за обвинуваченням у причетності до масових вбивств активістів на Майдані у 2014 році.
Однак суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова “протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року – недостовірним і невідповідним дійсності”, зобов’язавши відновити його порушені права.

У 2014 році Портнова було внесено до санкційного списку ЄС, однак він отримав шенгенську візу у Швейцарії.
У жовтні 2015 року стало відомо, що Суд Євросоюзу в Люксембурзі зняв санкції ЄС із Портнова, а Печерський райсуд Києва зобов’язав слідство припинити розшук Портнова.
У 2015 році ГПУ оголосила підозру Портнову в тому, що він “незаконно заволодів” своєю викладацькою зарплатою, його було оголошено в розшук.
Прокуратура Криму перевіряла причетність Портнова до постанови Верховної Ради АРК під час початку окупації півострова.
У березні 2018 року стало відомо, що стосовно Портнова Службою безпеки України розпочато кримінальне провадження за статтею “державна зрада”. Він заявив, що буде судитися з СБУ, яка звинуватила його у державній зраді.

У березні 2019 року НАБУ закрило кримінальне провадження про незаконне збагачення Портнова.

19 травня 2019 року Андрій Портнов оголосив про повернення в Україну.
20 травня він заявив, що подав до Державного бюро розслідувань першу заяву зі звинуваченням президента Петра Порошенка у скоєнні злочину – “державної зради, спроби захоплення державної влади і перевищення влади і службових повноважень”.

Читайте також:
Мураєв передав канал NewsOne юристу Януковича Портнову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна