Порошенко пояснив у ДБР деталі купівлі-продажу “Кузні на Рибальському”

 

Екс-президент Петро Порошенко заявив, що дав всі необхідні пояснення щодо прозорості угоди купівлі-продажу заводу “Кузня на Рибальському”.

Про це в четвер, 25 липня, інформує “Українська правда”.

“Ми твердо наголошуємо, що будемо заявляти, якщо Держбюро буде упереджено ставитися і не буде порушувати справу проти Портнова за завідомо неправдиве повідомлення про злочин, ми будемо шукати правду по захисту країни, мова не йдеться про захист Порошенка, мова йдеться про захист України у суді… Ми отримали ще раз запевнення, що жодної кримінальної справи, де б фігурував Порошенко, не існує”, – сказав Порошенко.

За його словами, сьогодні він зі своїм представником у ДБР “надавали пояснення, і у письмовій формі, і усно щодо напрямків, які стосуються угоди купівлі-продажу, абсолютно прозорої”, яка здійснювалася без його участі щодо заводу “Кузня на Рибальському”.

У спілкуванні з журналістами експрезидент наголосив, що про допит дізнався зі ЗМІ, які посилалися на Telegram колишнього заступника голови АП Януковича Андрія Портнова. Він зазначив, що про подальші допити йому нічого невідомо і порадив звернутися за цією інформацією до Портнова.

Також Порошенко заявив, що ДБР продовжує слідчі дії проти телеканалу Прямий, що на його думку, є посяганням на свободу слова.

Нагадаємо, йдеться про кримінальне провадження щодо можливого ухилення від сплати податків, відмивання злочинних доходів під час купівлі-продажу заводу “Кузня на Рибальському”. Петро Порошенко фігурує тут в якості свідка.

Восени 2018 року група “ТАС” Сергія Тігіпка попередньо домовилась про купівлю “Кузні”. ЗМІ повідомляли, що завод коштував Тігіпку близько 300 млн доларів. Однак згодом була поширена інформація про те, що фірма Тігіпка спершу заплатила Порошенку та його соратнику Ігорю Кононенку лише тридцяту частину.

Вперше Порошенка викликали на допит у цій справі до ДБР на ранок 17 липня, однак він не прийшов через “істотну зайнятість”. Крім того, у Порошенка стверджували, що повістку він не отримував.

Справу стосовно “Кузні на Рибальському” відкрили після заяви Андрія Портнова, колишнього заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича, який повернувся в Україну перед інавгурацією президента Зеленського, 19 травня. У травні він звернувся до ДБР через нібито “легалізацію” Порошенком 300 мільйонів доларів. За версією Портнова, п’ятий президент нібито розкрадав бюджетні кошти через “Кузню”, а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.

Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.
Він подав до ДБР цілу низку заяв щодо “злочинів” Петра Порошенка, серед яких – наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд трьох суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, заволодіння каналом “Прямий” та ін.

Юристи Петра Порошенка називали ці позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і “завідомо неправдивими повідомленнями”.
Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

Як інформувала “Новинарня“, ДБР уже розслідує “захоплення влади” Порошенком, Гройсманом і Парубієм.

Читайте також:
Порошенко на допиті в ДБР: “приходьте краще завтра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна