Порошенко на допиті в ДБР: “приходьте краще завтра”

 

У середу, 24 липня, експрезидент Петро Порошенко приходив на допит у Державне бюро розслідувань на день раніше призначеної дати.

Директор ДБР Роман Труба зазначив, що Порошенко попросив провести допит на день раніше, ніж заплановано, звернувшись особисто до нього, і пояснив своє прохання довгостроковою відпусткою.

Допит колишнього глави держави був запланований на 25 липня.

Удень 24 липня очолювана Порошенком партія “Європейська солідарність” поширила заяву про те, що їхній лідер прибув до ДБР “з готовністю відповісти на всі запитання слідчих, однак слідчі виявилися не підготовленими до спілкування”.

Також у “ЄС” заявили: “У ході розмови в ДБР адвокатом Порошенка було наголошено на необхідності відповідальності колишнього поплічника Віктора Януковича Андрія Портнова щодо постійного витоку інформації з Державного бюро розслідувань та щодо завідомо неправдивих повідомлень про злочин”.

У пресслужбі ДБР “Українській правді” розповіли, що Петро Порошенко прийшов неочікувано, без будь-якого попередження або домовленості про зустріч.

У свою чергу в заяві директора Бюро йдеться про те, що слідчі ДБР не будуть переносити слідчі дії і вони мають відбутися за графіком, 25 липня.

“Я поважаю час свідків: ми з розумінням поставилися до завантаженості експрезидента під час виборчої кампанії. Я сподіваюся, що так само з повагою він поставиться до роботи наших слідчих та прийде завтра на допит”, – заявив Роман Труба.

Ідеться про кримінальне провадження щодо можливого ухилення від сплати податків, відмивання злочинних доходів під час купівлі-продажу заводу “Кузня на Рибальському”. Петро Порошенко фігурує тут в якості свідка.

Восени 2018 року група “ТАС” Сергія Тігіпка попередньо домовилась про купівлю “Кузні”. ЗМІ повідомляли, що завод коштував Тігіпку близько 300 млн доларів. Однак згодом була поширена інформація про те, що фірма Тігіпка спершу заплатила Порошенку та його соратнику Ігорю Кононенку лише тридцяту частину.

Вперше Порошенка викликали на допит у цій справі до ДБР на ранок 17 липня, однак він не прийшов через “істотну зайнятість”. Крім того, у Порошенка стверджували, що повістку він не отримував.

Справу стосовно “Кузні на Рибальському” відкрили після заяви Андрія Портнова, колишнього заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича, який повернувся в Україну перед інавгурацією президента Зеленського, 19 травня. У травні він звернувся до ДБР через нібито “легалізацію” Порошенком 300 мільйонів доларів. За версією Портнова, п’ятий президент нібито розкрадав бюджетні кошти через “Кузню”, а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.

Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.
Він подав до ДБР цілу низку заяв щодо “злочинів” Петра Порошенка, серед яких – наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд трьох суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, заволодіння каналом “Прямий” та ін.

Юристи Петра Порошенка називали ці позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і “завідомо неправдивими повідомленнями”.
Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

Читайте також:
ГПУ викликала Портнова на допит у справі Майдану

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна