Іран був зобов’язаний закрити аеропорт, але не зробив цього, – брифінг МАУ

 

Компанія “Міжнародні авіалінії України” не отримувала інформації про необхідність обмежити польоти до та з Тегерана в ніч вильоту лайнера МАУ, який виконував рейс PS752 і був збитий ракетою 8 січня.

Про це заявив президент МАУ Євгеній Дихне на брифінгу в суботу, 11 січня, повідомляє “Укрінформ”.

Брифінг у Києві відбувся після того, як Іран визнав, що український лайнер збили ракетою іранські військові.

“Виконання польотів цивільними повітряними суднами здійснюється на основі дозволу двох країн – країни, в яку авіакомпанія виконує польоти та простір якої нормативно управляється державними органами, авіаційними службами, а також державної авіаційної служби тієї країни, під прапором якої авіакомпанія виконує польоти. На момент вильоту з аеропорту “Бориспіль” [літака рейсу PS752] жодної інформації про можливі загрози в авіакомпанії не було. На момент вильоту з аеропорту Тегерана абсолютно так само жодної інформації в авіакомпанії не було, жодних рішень з боку відповідальних адміністрацій не було доведено до нас”, – сказав Дихне.

Він навів приклад, коли під час конфлікту між Пакистаном та Індією пакистанська адміністрація авіаційного транспорту повідомила про припинення польотів у їхній повітряний простір, надавши NOTAM, і всі авіакомпанії світу виконували цю вимогу.

“Є затверджені міжнародні норми, як мають діяти авіакомпанії”, – підкреслив президент МАУ.

Влада Ірану була зобов’язана закрити аеропорт Тегерана перед проведенням стрільб, щоб убезпечити пасажирів, додав віцепрезидент МАУ Ігор Сосновський.

“Я абсолютно переконаний: якщо ви граєте у війну, то грайте скільки хочете, але навколо нормальні люди, яких потрібно було берегти. Вони (влада Ірану) зобов’язані були, якщо вони кудись звідкись стріляли, закрити аеропорт”, – сказав Сосновський.

Під час брифінгу Євгеній Дихне був дуже схвильований і ледь стримував сльози. За його словами, після авіакатастрофи для компанії настав тяжкий період.
“Ми хотіли розповісти, як гірко прожили ці дні. Насправді, наче три тижні пройшло – стільки подій. Великий тягар ліг на кожного з членів кризового центру, які організовували роботу з близькими загиблих пасажирів, зі списками загиблих наших членів екіпажу”, – сказав президент авіакомпанії.

За словами Дихне, компанія “Міжнародні авіалінії України” зараз перебуває в юридичному процесі врегулювання наслідків катастрофи літака в Ірані, що не дозволяє коментувати питання можливих компенсацій і страхових виплат.

“Ми як компанія зараз перебуваємо у вимушеному юридичному процесі, пов’язаному з врегулюванням наслідків цієї трагедії, тому, на жаль, я не можу давати коментарі, пов’язані з очікуваннями щодо компенсацій, щодо страхових виплат пасажирам”, – сказав Дихне.

Він додав, що в зв’язку з тим, що на борту збитого літака були пасажири з різних країн, компанія МАУ зараз працює з сімома юрисдикціями.

“Питання, що виникають у ході процесуальних юридичних дій, висвітлюватимуться по порядку. Зараз нічого з цього приводу сказати вам не зможу”, – також Дихне.

Як передає “Новинарня“, відповідаючи на запитання, чому літак МАУ 8 січня вилетів на годину пізніше розкладу, Дихне сказав, що це була звична ситуація, коли потрібно було вирішити проблему надмірної ваги багажу.

Також він не став відповідати, які саме два пасажири купили квитки на рейс, але не зареєструвалися і не полетіли.

За словами президента МАУ, триває розслідування, Іран ще не надав документальних підтверджень збиття літака ракетою, і версія теракту формально ще розглядається.

Також Дихне сказав, що тіла загиблих в авіакатастрофі українців можуть бути доставлені до України вантажним літаком, який привіз до Ірану українську команду експертів, якщо іранська сторона буде готова пройти всі організаційні моменти.

Читайте також:
“Зеленський останнім визнав те, що наш літак збили. Це проєктується на його політику щодо Донбасу”

Як інформувала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Інцидент стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Праці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидає можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України. До складу групи увійшли фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з повітряними цивільними суднами, Державіаслужби, представники “Міжнародних авіаліній України”, спеціалісти Головної інспекції Міноборони України, які є експертами у сфері розслідування авіаційних катастроф.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Рада нацбезпеки і оборони України висунула версію про збиття українського “Боїнга” ракетою ЗРК “Тор”.

Американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва.
Було оприлюднено відповідне відео.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття ракетою літака Boeing 737- 800 української авіакомпанії МАУ “нелогічними чутками”.

10 cічня президент України Володимир Зеленський публічно закликав уряди США, Канади та Великої Британії надати дані та докази, які стосуються катастрофи літака МАУ рейсу PS752 в Ірані, у розпорядження комісії з розслідування причин.

11 січня керівництво Ірану визнало, що літак МАУ був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”.

Цього ж дня стало відомо, що бортові самописці рейсу PS752 будуть передані на розшифровку до Франції.

Читайте також:
Трюдо: літак МАУ був збитий іранською ракетою

Британський прем’єр також заявив про ймовірне збиття рейсу PS752 іранською ракетою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна