У напрямку материкової України. “Нікополь”, “Бердянськ” та “Яни Капу” повертаються додому

 

оновлено
Військово-морські сили України підтвердили передачу захоплених Росією українських кораблів.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 18 листопада, інформує пресслужба ВМС ЗСУ.

“Сьогодні, 18 листопада в акваторії Чорного моря розпочато процес, щодо повернення українських катерів “Нікополь”, “Бердянськ” та буксиру “Яни Капу”. Наразі українські буксири “Титан”, “Гайдамаки” та пошуково-рятувальне судно “Сапфір” разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України”, – йдеться у повідомленні.

Раніше у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці кораблі є речовими доказами в провадженні російських правоохоронних органів.

“Зазначені кораблі є речовими доказами в триваючому в Росії кримінальному процесі про незаконний перетин нашого кордону. Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв’язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів та їх знаходження на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібно”, – цитує повідомлення російського зовнішньополітичного відомства ТАСС.

Раніше стало відомо, що українські буксири “Титан” і “Гайдамаки”, які вирушили за захопленими біля анексованого Криму російської ФСБ рік тому військовими суднами, підходять до Керченської протоки. 

Сьогодні ж командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко у коментарі журналістам “УНН” заявив, що повернення Україні двох катерів і буксира відбувається згідно з планом.

“Йде процес. Офіцери перебувають у точці, про яку говорили. Все за планом”, – сказав Воронченко.

За даними голови спостережної Ради Майдану закордонних справ Андрія Клименка, близько 04.00 буксири, які мають доставити катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”, захоплені РФ у Керченській протоці, прибули в район очікування у нейтральних водах.

Раніше російський адвокат Микола Полозов розповів, що слідчий у справі українських моряків перебуває зараз у Керчі, де досі залишалися захоплені російською ФСБ українські військові катери.

Полозов також вважає, що Росія фактично виконує рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, повертаючи українські військові кораблі, захоплені російської ФСБ рік тому біля берегів анексованого Криму.

“Виключно, це виконання рішення трибуналу. Тут важливо розділяти агресивну риторику російської влади і фактичні дії, які вони робить. Ось вони (Росія – “Н”) заявляли, ми не визнаємо юрисдикцію трибуналу, ми не будемо брати участь у засіданнях. Втім, вони брали участь у всіх процесах і надавали необхідні звіти. Для них критично важливо виконувати рішення трибуналу”, – сказав Полозов у коментарі “Радіо Свобода”.

На його думку, Росія не хоче відкрито показувати визнання і виконання рішення гаазького суду.

“Вони постійно придумують нові форми. Наприклад, обмін. Або як зараз ось цю передачу кораблів. Але факт залишається фактом. Моряки вже вдома, кораблі скоро повернуть”, – зазначав адвокат у понеділок до обіду.

Разом з тим, у Кремлі заперечують зв’язок передачі кораблів із рішенням трибуналу ООН.

“Це ніяк не пов’язано з міжнародним трибуналом. Ніякого зв’язку тут немає і бути не може”, – заявив речник Путіна Дмитра Пєсков у коментарі росЗМІ.

17 листопада російські ЗМІ з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Росії в Криму повідомили, що передача захоплених біля берегів Криму в листопаді 2018 року українських військових суден відбудеться 18 листопада. За повідомленням кримських ЗМІ, українські військові катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу” мали передати Україні в “нейтральних водах”.

Як інформувала “Новинарня“, 4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що МЗС України направило Росії ноту з вимогою віддати кораблі Військово-Морських сил ЗСУ, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Про те, що найближчим часом Росія має повернути захоплені біля Керченської протоки військові катери “Нікополь” і “Бердянськ” та буксир “Яни Капу”, Пристайко заявляв у першій половині жовтня – після того, як 4 жовтня Україна і ЄС у ОБСЄ закликали Росію повернути українські військові кораблі.
“Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Наша задача, як МЗС, дати можливість завершити процес”, — сказав тоді Пристайко.

Як повідомляла “Новинарня“, 23-25 листопада 2018 року корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.
Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже повертався до Одеси, у нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів.
За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Також стало відомо, що російський депутат анонсував напад на катер ВМСУ ще за три дні до інциденту

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Чорному морі.

Як стало відомо, полонених моряків 24, з них два співробітники СБУ.

27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року).
Надалі військовополонених перевезли до Москви, в СІЗО “Лефортово” та – трьох поранених – у “Матроську тишу”. До них тривалий час не було доступу адвокатів і консулів.

6 грудня МЗС стало відомо, що Росія пустила консулів до українських військовополонених.

Станом на 27 грудня усі 24 українських моряки, захоплені Росією, заявили “слідству”, що є військовополоненими.

7 січня стало відомо, що Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки.
Раніше Росія не виконала припис ЄСПЛ щодо надання інформації про полонених моряків.

У березні 24 українських моряків визнали військовополоненими, про це йдеться в опублікованій Управлінням верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) доповіді про ситуацію в Україні за період 16 листопада 2018 року – 15 лютого 2019 року.

У квітні Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права й ініціювала процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

10 травня у Міжнародному трибуналі з морського права завершилися слухання за позовом України проти РФ. На підтримку України виступали представники юридичної компанії Covington & Burling Марні Чік і Джонатан Гімблет, генсек Гаазької академії міжнародного права професор Жан-Мюрік Тювенін, арбітр у трибуналах з морського права професор Альфред Соонс.
Росія відмовилася брати участь у слуханнях трибуналу.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права повністю задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі та 24 членів їхніх екіпажів.
28 травня Україна звернулася до РФ щодо організації процесу звільнення українських моряків.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляв, що Кремль не планує звільняти українських моряків: вони залишаться під вартою, адже нібито трибунал не мав юрисдикції для вирішення конфлікту.

У висунутих обвинуваченнях ФСБ Росії хотіла засудити полонених українських моряків до 6 років ув’язення.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

В Одесі звільненим морякам надали сертифікати на двокімнатні квартири.

Читайте також:
Франція виступила проти зустрічі генсека НАТО зі звільненими з полону моряками, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.