“Е…шьте военные, тогда остановятся”. Радіоперехоплення військових РФ під час атак на українські кораблі

УВАГА, нецензурна лексика!

 

Генштаб ЗС України оприлюднив аудіофайл із перехопленими переговорами російського військового командування з екіпажами прикордонних кораблів РФ під час атак на конвой ВМС ЗСУ, що здійснював перехід з Одеси в Азовське море.

“Радіоперехоплення як фактологічний доказ цілеспрямованої агресивної ескалації ситуації у Чорному та Азовському морях відповідно до вказівок військового та військово-політичного керівництва Російської Федерації”, – зазначено в анотації.

Із запису зрозуміло, що росіяни вранці 25 листопада здійснили два “навали” (тарани) на рейдовий буксир “Яни Капу”, але не змогли протаранити малі броньовані катери “Нікополь” і “Бердянськ” через їх високу маневреність.

Також російські командири визнають, що ПСКР “Дон”, який таранив українське судно, зіткнувся з іншим російським прикордонним кораблем – “Ізумруд” – та завдав йому серйозну пробоїну.

При цьому учасники переговорів відзначають велике значення силової зупинки українців та згадують Медведєва і президента Путіна.

“Він на ураження робив [постріли]? Так”, – говорять росіяни наприкінці запису.

Читайте також:
Командувач ВМСУ не підтвердив застосування зброї проти агресорів
у Керченський протоці. ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. Для затвердження ВС 26 листопада зібралася Верховна Рада.

Читайте також:
Порошенко підписав указ про воєнний стан в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна