Воєнний стан буде введено на два місяці, – Порошенко

 

Рада національної безпеки та оборони за підсумками засідання на початку доби 26 листопада запропонувала запровадити воєнний стан в Україні строком на 60 діб – для створення умов з відсічі збройної агресії.

Про це секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив під час засідання РНБО України в Києві, в ефірі каналу “112”.

“Визначити за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності та територіальній цілісності України, у зв’язку з цим запропонувати президенту України ввести воєнний стан в Україні строком на 60 діб», – заявив Турчинов.

Президент України Петро Порошенко у свою чергу заявив про потребу введення воєнного стану в Україні та звернення до Верховної Ради щодо розгляду цього рішення на позачерговому засіданні.

Він зазначив, що військовий кабінет звернувся з пропозицією винести на засідання РНБО пропозицію про підготовку рішення про введення воєнного стану в Україні та звернення до ВР, щоб “вона завтра, по можливості (відповідні консультації з головою Верховної Ради вже проведені), розглянула проект рішення на своєму позачерговому засіданні”.

“Я як президент, як верховний головнокомандувач ЗСУ відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію військового кабінету – винести на засідання РНБО відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України”, – заявив глава держави.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій уже повідомив, що скликає позачергове засідання парламенту через агресію Російської Федерації біля Керченської протоки на 16:00 26 листопада.
Про це спікер ВР повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і звернення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року на 16:00 я скликаю позачергову сесію Верховної Ради України”, – йдеться в повідомленні.

Парубій також підкреслив, що дії Росії біля Керченської протоки – це порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права.

“Очевидно, що фронт російської агресії розширився і тепер він сягає Чорного і Азовського морів”, – написав Парубій.

Президент України Петро Порошенко заявив, що після агресії Російської Федерації в районі Керченської протоки не виключає проведення наземних операцій росіян проти України.

“На жаль, після кваліфікації дій РФ, підрозділів Чорноморського флоту, прикордонної служби ФСБ РФ як агресії – ми не виключаємо і інших операцій, в тому числі наземних проти суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України”, – заявив він.

Президент Петро Порошенко особливо підкреслив, що введення воєнного стану в Україні жодним чином не означає оголошення війни та проведення наступальних дій,  а також обмеження конституційних прав і свобод громадян.

“Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання”, – сказав президент, наголосивши також на подальшому дотриманні Мінських угод.

Дане рішення, за словами Порошенка, не передбачає мобілізації, але треба “бути напоготові”.

За його словами, є сотні дзвінків від ветеранів із зібраними рюкзаками, які готові із резерву ЗСУ стати до армійських лав.

“Я хочу окремо наголосити, що ми маємо всі неспростовні докази відносно того, що ця агресія, цей напад на військові кораблі ВМС  України був не помилкою, не випадковістю, а цілеспрямованими діями. В тому числі, і щодо застосування зброї проти українських моряків. Застосування зброї мало важкі наслідки, шестеро моряків за попередньою інформацією поранено – частина поранено, частина травмовано. В тому числі, двоє моряків важко поранені”, – сказав Порошенко.

Президент також провів “перекличку” членів РНБО. Голова Нацбанку Яків Смолій заявив, що воєнний стан на роботу банків не вплине, і ця сфера працюватиме в штатному режимі. Держприкордонслужба має намір обмежити перетин кордону для “деяких категорій” громадян РФ. Поліція переходить на посилений режим чергування.

Порошенко звернувся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких в порушення міжнародного права брутально було затримано і доля яких невідома. Президент також зазначив, що Україна вимагає терміново їх передати українській стороні разом із кораблями. Він закликав до деескалації ситуації як в Азовському морі, так і по іншим напрямкам. Глава Української держави очікує швидкої реакції на це звернення.

Читайте події дня на морі:
Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов:
російський таран, пробоїна, блокада протоки та обстріл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна