Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов: російський таран, блокада, обстріл, захоплення. ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

оновлено, додано відео

Російський військовий корабель вчинив таран одного з трьох суден із конвою ВМС ЗС України, які здійснювали перехід з Одеси в Азовське море.
Як передає “Новинарня“, про це вранці в неділю, 25 листопада, повідомив прес-центр командування ВМС ЗСУ.

Відео:

“…Кораблі Військово-Морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювали плановий перехід із порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – прикордонні катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”, йдеться в повідомленні.

Сцена тарану

Як зазначили в прес-центрі ВМСУ, прикордонний корабель “Дон” здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого пошкоджено головний двигун “Яни Капу”, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Рейдовий буксир “Яни Капу” ВМС ЗСУ

“Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами”, – зазначили в прес-центрі.

Водночас флотські представники не повідомили, де стався інцидент.

ПСКР “Дон” ПС ФСБ Росії

“Отже, Російська Федерація в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права… Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і командуванням Військово-Морських сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам”, – сказано в повідомленні.

“Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права”, – додали в командуванні.

 

ОНОВЛЕНО. У коментарі каналу “Прямий” колишній командувач ВМС ЗСУ Сергій Гайдук розповів, що росіяни вчиняли провокативні дії, здійснювали обльоти українського ордеру літальними апаратами, однак до бойового застосування не дійшло – противник “здійснював навали”.

За його словами, внаслідок такого зіткнення з “Доном” у буксира “Яни Капу” є пошкодження, але в нього два головних двигуни. “З одним [двигуном] є проблеми, але він іде під іншим двигуном, і наші одинички переміщуються у складі ордеру”, – сказав Гайдук.

При цьому внаслідок “навалу” отримав пошкодження також російський корабель – пск “Аметист” (?).

“Зараз йому надають допомогу. Тому що, на відміну від наших буксирів і катерів, у них (російських суден – “Н”) корпуси алюмінієві. Тобто там є проблеми з живучістю цього прикордонного катера”, – додав екс-командувач.

 

Представник фонду “Майдан закордонних справ” Андрій Клименко, який моніторить безпекову ситуацію в Азовському і Чорному морях, заявив, що велику пробоїну отримав російський прикордонний корабель “Дон”, який таранив “Яни Капу”. При цьому український конвой – уже в Керченській протоці.

“Наші вже там. РФ зупинила рух цивільних кораблів Керченською протокою ще зранку. Таран рейдового буксиру «Яні Капу» російським прикордонним кораблем “Дон” стався о 8.26. При цьому сам цей “Дон” отримав собі пробоїну 1х1 метр, бореться за живучість”, – ідеться в дописі Клименка у “Фейсбуці”.

“Зауважимо, що цей “Дон” – це фактично великий океанський буксир з гарматами. Водотоннажність: 1620 тонн. Довжина: 56,5 метрів. Екіпаж: 47 осіб. Озброєння: дві 30-мм АУ АК-306.
Порівняно з ним буксир ВМСУ “Яни Капу”: Водотоннажність: 303 т. Довжина: 29,3 метрів. Екіпаж: 6 осіб. Озброєння: 2 кулемети ДШКМ”, – зазначив експерт.

Клименко оприлюднив фото маневрів у протоці:

маневри в Керченській протоці - Яни Капу маневри в Керченській протоці - Яни Капу 1
<
>

 

ОНОВЛЕНО. Згодом з’ясувалося, що насправді отримав пробоїну пскр “Ізумруд”, із яким зіткнувся “Дон” після навалу на “Яни Капу”.

* * *

Управління Федеральної служби безпеки Росії в анексованому Криму стверджує, що три українських військових кораблі 25 листопада “незаконно перетнули держкордон Росії” і здійснюють “небезпечні маневри” на шляху до Керченської протоки. Про це повідомляють російські ЗМІ із посиланням на дані відомства.

У ФСБ запевняють, нібито українські кораблі “неправомірно зайшли у тимчасово закриту акваторію територіального моря Росії”, продовжують рух Керченською затокою, “не підкорюються наказам”. Окупаційне відомство припускає, що робиться це з метою “створити конфліктну ситуацію”.

 

Своєю чергою у командуванні Військово-морських сил України стверджують, що корабельна група продовжує свій шлях, попри протидію російських суден.

“Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України “Бердянськ” і “Нікополь”, рейдовий буксир “Яни Капу” продовжують виконання поставлених завдань у морі”, – стверджують у штабі ВМС.

У коментарі для ЗМІ речник ВМС ЗСУ Олег Чалик розповів, що “екіпаж українського рейдового буксира не постраждав від тарану російським кораблем”.

* * *

Як можна зрозуміти з повідомлень окупаційних ЗМІ, російські війська намагаються не пропустити ордер ВМСУ в Азовське море під Керченським мостом та готові застосувати спецпризначенців.

“Українські військові кораблі, які порушили кордон РФ, як і раніше, перебувають у безпосередній близькості від Керченської протоки. Але підібралися ближче: не в 6-ти, як повідомлялося раніше, а в 3 милях (5,5 км) від Кримського моста“, – йдеться у повідомленні колабораціоністського сайту “Крим Press” о 14:12.

Зазначається, що в судноплавних прольотах Керченського моста розставлені кораблі Чорноморського флоту РФ і Берегової охорони ФСБ Росії. “До дій із висадці на палубу кораблів-порушників готові підрозділи спецназу”, – пише видання.

Із посиланням на “сенатора”-колабораціоніста Сергія Цекова окупанти поширюють заяву також про можливий арешт українських моряків.

* * *

МЗС України оприлюднило заяву щодо збройної провокації Росії на морі.

“Провокативні дії з боку РФ в Чорному та Азовському морі перейшли межу і стали вже агресивними. Кораблі Російської Федерації у порушення свободи навігації неправомірно застосували силу по відношенню до кораблів ВМС ЗС України.
Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права”, – сказано в заяві.

МЗС України здійснить всі належні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування.

“Також невідкладно інформуватимемо партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі. Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства”, – наголосили в МЗС.

* * *

Станом на 17:00 кораблі ВМС ЗСУ чекають проходу Керченською протокою.

За інформацією Керчтрафікконтролю, під Кримським мостом перекрито рух в обидва боки – через те, що нібито сів на мілину танкер перед мостом зі сторони Азовського моря.

Видання “Керч-інфо” поширило фото, на якому видно, що танкер стоїть паралельно з мостом, закриваючи іншим суднам доступ до проходу між опорами. Доступ до фарватеру обмежують також інші кораблі РФ.

* * *

Прес-центр командування ВМСУ поширив правовий коментар щодо ситуації з агресивними діями РФ проти кораблів ВМС ЗС України.

Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства у Керченській протоці та Азовському морі, отже, можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

Стаття 17 Конвенції ООН встановлює, що за умови дотримання Конвенції, судна усіх держав, як прибережних так і тих, що не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море.

Частиною 1 статті 36 Конвенції ООН визначено, що в протоках, вказаних у статті 37 Конвенції ООН, всі судна та літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не повинно чинитися перешкод.

Частина 1 статті 2 Договору передбачає, що торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства.

“Також слід звернути увагу, що таран прикордонним кораблем РФ рейдового буксиру “Яни Капу” підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави”, – зазначили у ВМСУ.

* * *

Екіпажі українських кораблів, які очікують можливості перетнути Керченську протоку, перебувають у бойовій готовності та готові до можливої висадки російського десанту.
Про це заявив командувач Військово-морських сил ЗС України Ігор Воронченко, який перебуває в Одесі, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Наші екіпажі бронекатерів знаходяться в бойовій готовності і готові до можливої висадки десанту”, – сказав він.

Воронченко оцінив обстановку біля Керченської протоки як “складну й напружену”.

За його словами, зараз важко спрогнозувати, скільки часу українським кораблям доведеться чекати можливості перетнути Керченську протоку.

“Вони (росіяни – “Н”) діють так, як діяли в 2014 році в бухті Донузлав у Криму, коли топили свої російські кораблі і наші кораблі не могли пройти. Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо”, – порівняв адмірал.

За даними командувача ВМСУ, в районі Керченського мосту перебувають вісім кораблів Росії – два судна Чорноморського флоту РФ і шість катерів прикордонної служби ФСБ.

* * *

Відео:

* * *

Колабораційне видання “Вести. Крым” повідомляє, що під Керченською мостом уже після перекриття пройшло кілька російських кораблів.

“Російські буксири “притягли” до Кримського мосту суховантаж. Розгорнули його поперек фарватеру, тим самим повністю перекривши рух будь-яких судів. На рейді стоять кілька кораблів ВМФ Росії. На кілька хвилин суховантаж прибрали, під мостом, у бік Азовського моря, пройшли катери берегової охорони Росії, і суховантаж знову перекрив фарватер”, – пише видання.

При цьому акваторію моря і протоки патрулюють російські штурмовики Су-25.

* * *

О 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ “Адмірал Захарін” та два катери типу “Раптор” ПС ФСБ Росії.

“Цьому проходу не заважав танкер з виключеною AIC, яким Росія блокує Керченську протоку.
Це є черговим свідченням лицемірної та брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується будь-якою ціною”, – ідеться в заяві прес-центру командування ВМС ЗС України.

 * * *

Після виходу з 12-мильної зони катери прикордонної служби ФСБ Росії відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений.

“Зброя застосовується на ураження”, – повідомили в командуванні ВМСУ близько 20:35.

* * *

Близько 21:00 “Український мілітарний портал” з посиланням на власні джерела у ВМС ЗС України повідомив про застосування українськими моряками вогню на ураження.

“Два МБАКа та рейдовий буксир захоплено росіянами“, – інформує “УМП”.

 

Командування ВМСУ підтвердило: малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” і “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки.

“Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків”, – ідеться в повідомленні.

* * *

Через надзвичайні події на Азові президент скликав військовий кабінет, повідомив у соцмережах речник глави держави Петра Порошенка Святослав Цеголко.

* * *

Україна звертається до Ради безпеки ООН у зв’язку із провокаціями Російської Федерації в Азовському морі та Керченській протоці. Про це повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

За його словами, відповідне доручення надійшло від президента України.

“За дорученням президента Порошенка негайно звертаємося до Ради безпеки ООН. Зухвалу поведінку агресора можна зупинити лише спільними скоординованими зусиллями”, – написав Єльченко у “Твіттері”.

* * *

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав ситуацію з нападом на українські кораблі в Азовському морі “новим рівнем агресії Росії”.

Як повідомляє “Укрінформ“, Клімкін зазначив, що контактує з цього приводу з міжнародними партнерами.

“Я перебуваю в постійному контакті з представниками НАТО та ЄС. Те, що відбувається зараз – абсолютно новий рівень провокацій та агресії. Це порушує всі принципи міжнародного права. Дії РФ – реальне бажання захопити Азовське море. Ми працюємо з нашими партнерами. Росія має заплатити за це”, – підкреслив міністр.

* * *

За оперативною інформацією від ВМС ЗСУ станом на 22:20, захоплено мбак “Бердянськ” і рбк “Яни Капу”, які буксируються окупантами. Мбак “Нікополь” заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено.

“Шість українських військовослужбовців зазнали поранення”, – ідеться в повідомленні.

Радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков уточнив, що із шести поранених двоє важких.

За його словами, українські поранені – в агресорів, їм надають допомогу.

Бірюков додав, маючи на увазі співвідношення сил, що українські моряки під час атаки росіян “відстрілювалися, але пропорція 2 до 10”.

З огляду на активну самооборону, МБАК “Нікополь” не був захоплений ворогом, а лише заблокований.

* * *

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов анонсував засідання РНБО для можливого оголошення правового режиму воєнного стану.
Про це він заявив в ефірі каналу “Прямий” після засідання воєнного кабінету.

“Запропоновано провести засідання РНБО для оголошення правового режиму воєнного стану. Засідання відбудеться сьогодні о 00:00″, – сказав секретар Радбезу, в.о. президента навесні 2014 року.

* * *

Начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко на засіданні РНБО в 00:10 26 листопада в прямому ефірі визнав, що інформація про кількість поранених “суперечлива”, а місце перебування захоплених кораблів – невідоме. Зв’язок із ними втрачено, зв’язок блокується.

За його словами, загалом на трьох суднах ВМСУ, що йшли на Азов, перебували 23 військові.

Це був звичайний похід, що почався 23 вересня, для переміщення суден на базу в Маріуполі. Старший конвою двічі запитував про прохід під Кримським мостом у російського диспетчерського пункту в Керчі, сказав Муженко, однак дозвіл не був наданий.

Начальник Генштабу повідомив, що росіяни відкрили вогонь на ураження вже тоді, коли корабельна група ВМС ЗСУ прийняли рішення повертатися із району очікування в пункт дислокації – Одесу. Бій відбувся за 13-14 миль від берега Криму, приблизно за 40 км від Керчі.

* * *

Весь склад Військово-морських сил України підняли по тривозі. Всі кораблі та судна виходять в море, повідомив “Мілітарний портал” у Твіттері.

* * *

Федеральна служба безпеки РФ підтвердила збройне захоплення трьох українських кораблів біля Керченської протоки.

Російське відомство у своїй заяві звинуватило екіпажі катерів “Бердянськ”, “Нікополь” і рейдового буксира “Яни Капу” у “вторгненні в територіальні води РФ”.

ФСБ заявляє, що екіпажі українських кораблів нібито не реагували на вимоги росіян негайно зупинитися і “здійснювали небезпечне маневрування”. Для примусової зупинки українських судів окупанти відкрили вогонь.

У ФСБ РФ запевняють, що поранення отримали троє українських військовослужбовців, їм надана медична допомога, і їх життю нічого не загрожує.

Захоплені кораблі відконвоювали в Керч.

У Москві порушили кримінальну справу “за фактом порушення російського державного кордону”.

* * *

Рада національної безпеки та оборони України за підсумками засідання на початку доби 26 листопада запропонувала запровадити воєнний стан в Україні строком на 60 діб – для створення умов з відсічі збройної агресії.

 

* * *

26 листопада Генштаб ЗС України оприлюднив аудіофайл із перехопленими переговорами російського військового командування з екіпажами прикордонних кораблів РФ під час атак на конвой ВМС ЗСУ, що здійснював перехід з Одеси в Азовське море.

“Радіоперехоплення як фактологічний доказ цілеспрямованої агресивної ескалації ситуації у Чорному та Азовському морях відповідно до вказівок військового та військово-політичного керівництва Російської Федерації”, – зазначено в анотації.

Із запису зрозуміло, що росіяни вранці 25 листопада здійснили два “навали” (тарани) на рейдовий буксир “Яни Капу”, але не змогли протаранити малі броньовані катери “Нікополь” і “Бердянськ” через їх високу маневреність.

Також російські командири визнають, що ПСКР “Дон”, який таранив українське судно, зіткнувся з іншим російським прикордонним кораблем – “Ізумруд” – та завдав йому серйозну пробоїну.

При цьому учасники переговорів відзначають велике значення силової зупинки українців та згадують президента Путіна.

“Він на ураження робив [постріли]? – Так”,

– говорять росіяни наприкінці запису.

* * *

27 листопада слідчі Служби безпеки України в Одеський області та прокурори Військової прокуратури Південного регіону України повідомили про підозру вісьмом військовослужбовцям Прикордонної служби ФСБ та збройних сил Російської Федерації, які 25 листопада здійснили напад на українських моряків у Керченській протоці.

Читайте також:
Героїчна команда, сліди пожежі. Що відомо про кораблі “Донбас” і “Корець”,
які будуть основою бази ВМСУ на Азові

Як повідомляла “Новинарня“, 20-24 вересня корабель управління A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець” пройшли походом з Одеси (Західної військово-морської бази ВМС України) до Бердянська. Там, згідно з планом керівництва держави та ЗСУ, вони стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.
Із порту Бердянськ їм назустріч вийшли малі броньовані артилерійські катери P177 “Кременчук” та P178 “Лубни”.
Удень 23 вересня українські кораблі в оточенні великої кількості військових суден РФ пройшли Керченську протоку, Кримський міст і вийшли в Азовське море.

Судна не просили дозволу у Росії, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно з Конвенцією ООН і міжнародними угодами.
До Маріуполя вони прибули ввечері 24 вересня. При цьому росіяни провокували судно ВМСУ “Корець” навіть на рейді Маріуполя.

6 вересня Рада нацбезпеки прийняла рішення посилити військову присутність на Азові.
У Кабміні повідомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації.

На посилення військової присутності України в Азовському морі 11 вересня на службу в Бердянську заступили два нові малі броньовані артилерійські катери (МБАК) ВМС ЗСУ – “Лубни” і “Кременчук”.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.
Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

Читайте також:
База ВМСУ в Бердянську дасть місту безпеку, інфраструктуру й робочі міста,
– командувач. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна