Рейд на Азов: Росія провокувала судно ВМСУ “Корець” навіть на рейді Маріуполя. ФОТО

 

Уранці 25 вересня, о 9.35, заходом морського буксира “Корець” завершився перехід двох суден Військово-Морських сил ЗСУ до порту Маріуполь.
Як інформує прес-центр командування Військово-Морських сил ЗС України, наіть на рейді Маріуполя не обійшлося без провокацій з боку росіян.

“Поблизу рейду Маріуполя в районі якірної стоянки була спроба провокації з боку російського прикордонного катеру типу «Мангуст», який нещодавно вже створював подібні дії, небезпечно маневруючи поряд з українським катером Морської охорони. Прикордонний катер РФ на великій швидкості намагався зблизитися з нашими кораблями, але рішучими активними діями екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Лубни» та «Кременчук» він був зупинений та недопущений до місця стоянки пошуково-рятувального судна «Донбас» та морського буксиру «Корець»”, – ідеться в повідомленні КВМСУ.

Небезпечні маневри “Мангуста”. Фото: КВМСУ

При цьому командування ВМС України спростовує “черговий фейк російської пропаганди щодо начебто оплати лоцманських послуг країні-агресору”.
“Ніяких оплат лоцманських послуг при слідуванні Керченською протокою не здійснювалося”, – сказано в заяві.

Читайте також:
Героїчна команда, сліди пожежі. Що відомо про кораблі “Донбас” і “Корець”,
які будуть основою бази ВМСУ на Азові

Як повідомляла “Новинарня“, 20 вересня корабель управління A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець” вирушили з походом з Одеси (Західної військово-морської бази ВМС України) до Бердянська. Там, згідно з планом керівництва держави та ЗСУ, вони стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.
З порту Бердянськ їм назустріч вийшли малі броньовані артилерійські катери P177 “Кременчук” та P178 “Лубни”.
Після 15:00 у неділю, 23 вересня, українські кораблі пройшли Керченську протоку і вийшли в Азовське море.

Судна не просили дозволу у Росії, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно з Конвенцією ООН і міжнародними угодами.
До Маріуполя вони прибули ввечері 24 вересня.

6 вересня Рада нацбезпеки прийняла рішення посилити військову присутність на Азові.

У Кабміні повідомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації.

На посилення військової присутності України в Азовському морі 11 вересня на службу в Бердянську заступили два нові малі броньовані артилерійські катери (МБАК) ВМС ЗСУ – “Лубни” і “Кременчук”.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.
Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

Читайте також:
База ВМСУ в Бердянську дасть місту безпеку, інфраструктуру й робочі міста,
– командувач. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна