Основа бази на Азові: судна ВМСУ “Донбас” і “Корець” ідуть з Одеси в Бердянськ

оновлено

Корабель управління ВМСУ A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець” ідуть з Одеси до Бердянська, де мають стати основою новоствореної військово-морської бази українського флоту в Азовському морі.

Про це повідомляє “Український мілітарний портал” з посиланням на власні джерела на флоті.

Зазначається, що похід почався ще 20 вересня.

Поблизу окупованого РФ Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ Росії “Аметист” проекту 22460. Згодом до нього долучився ще один невстановлений корабель.

Окупанти пояснили свої дії тим, що два кораблі Військово-морських сил України нібито увійшли “у виняткову економічну зону Росії”.

Фото з ФБ Тарас Чмут:

А500 Донбас А830 Корець А500 Донбас _1
<
>
А500 Донбас, верхні палуби з кулеметом

За даними “УМП”, судно “Донбас” планують використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення, яких на сьогодні у регіоні немає.

Журналістам стало відомо, що вранці в неділю, 23 вересня, судна “Донбас” та “Корець” перебували безпосередньо перед мостом із півострова Тамань до Криму.

ОНОВЛЕНО. Після 15-ї години українські військові судна пройшли під арками Кримського мосту, через контрольовану росіянами Керченську протоку, в Азовське море.

Відео проходження суден поширив сайт “Керч.інфо”:

Під час проходження “Донбасу” і “Корця” Керченською протокою літак-розвідник Boeing RC-135V Військово-повітряних сил США з бортовим номером 64-14848 здійснював польоти поблизу цього району.

Відповідно до угоди 2003 року, Азовське море – це внутрішнє море двох держав, відтак цивільні та військові судна під прапорами України та РФ можуть безперешкодно заходити через протоку та йти у свої порти.
Цим неодноразово користувалась РФ, а тепер – із загостренням ситуації на Азові – вирішило скористуватись і командування ВМС ЗС України відповідно до потреб, що виникли.

“Це, напевно, перший випадок, коли ВМСУ почали не просто реагувати на дії та кроки росіян, а самі «задавати тон гри». Раніше наша позиція була пасивна і ми мусили грати у «їхню гру». Тепер же Росія має думати, який крок робити, і що ж потім зробимо ми”, – коментує голова правління “Українського мілітарного центру” Тарас Чмут.

Президент України Петро Порошенко привітав прохід українських військових кораблів в Азовське море.

“Вітаю наші військові кораблі – пошуково-рятувальне судно A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець” – з виходом в Азовське море. Ці судна стануть частиною новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азові”, – написав глава держави на своїй сторінці у Facebook, поширивши фото “УМП”.

Він подякував екіпажам суден за бездоганно виконаний наказ.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна не допустить, аби Російська Федерація диктувала їй умови судноплавства в Чорному і Азовському морях.

Як передає УНІАН, про це секретар РНБО повідомив журналістам у неділю.

Він нагадав, що нещодавно відбулося засідання Радбезу, на якому було прийнято рішення “про посилення військової присутності, в першу чергу Військово-морських сил України, в Азовському морі для того, щоб протидіяти тим системним провокацій, які здійснює Росія проти України”.

“Фактично, ми бачимо спроби Росії провести морську блокаду портів в Азовському морі, і тому наша позиція – не допустити цього. Не буде Російська Федерація домінувати в Чорному і Азовському морі”, – підкреслив секретар РНБО.

“Безумовно, для цього ми повинні значно підсилити наш потенціал в цьому регіоні, і цим займається Рада національної безпеки, який поставив чітке завдання перед кожною силовою структурою. Над цим працюють, в першу чергу, наші Збройні сили, Військово-морський флот”, – заявив Турчинов.

Він підкреслив, що Азовське та Чорне моря були українськими, і вони будуть українськими, “і не буде Росія нам диктувати умови і судноплавства, і нашої роботи в цьому регіоні”.

Читайте також:
МБАКи вже в Бердянську: Україна посилює військову присутність на Азов

Як інформувала “Новинарня“, на посилення військової присутності України в Азовському морі 11 вересня на службу в Бердянську заступили два нові малі броньовані артилерійські катери (МБАК) ВМС ЗСУ – “Лубни” і “Кременчук”.

У Кабміні повдіомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації в регіоні.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.
Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

У грудні 2017 року відбулися морські навчання нових артилерійських катерів проекту “Гюрза-М”, виготовлені заводом “Кузня на Рибальському”, що належить Петрові Порошенку. Катери “Вишгород”, “Кременчук”, “Лубни” та “Нікополь” були урочисто передані на флот в Одесі у День ВМСУ, 1 липня 2018 року.

Читайте також:
База ВМСУ в Бердянську дасть місту безпеку, інфраструктуру й робочі міста,
– командувач. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна