Героїчна команда, сліди пожежі. Що відомо про кораблі “Донбас” і “Корець”, які будуть основою бази ВМСУ на Азові

 

Корабель управління ВМСУ A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець”, які здійснюють перехід з Одеси до Бердянська, щоб стати основою бази українського флоту в Азовському морі, у 2014 році вийшли з окупованого РФ Криму. При цьому на “Корці” служить екіпаж тральщика “Черкаси”.

У відкритих джерелах можна знайти історію цих суден.

Як передає “Новинарня“, корабель A500 “Донбас” (код НАТО “Amur”) був збудований на Щецінській корабельні в Польщі у 1969 році як плавмайстерня, мав назву “ПМ-9”.

КОрабель управління A500 “Донбас” у 2012 році

Судна цього підприємства тоді вважалися найвитривалішими, активно використовувались у бойових походах з початку 1970-х років.

Тоннаж цього судна – 5520 т.
Довжина – 122 м, ширина – 17 м, висота – 5,1 м. Осадка – 4,63 м.
Потужність – 3 000 к.с. Швидкість – повний хід 12 вузлів
Екіпаж – 145 осіб (за часів СРСР).

У результаті розподілу Чорноморського флоту “ПМ-9” відійшов Україні та змінив назву на “Краснодон”.

У 2001 році плавмайстерня була перекласифікована в корабель управління з перейменуванням на “Донбас”, бортовий номер U500. Обладнання плавучої ремонтної майстерні було демонтоване.

За час проходження служби у ВМС ЗСУ корабель неодноразово брав участь у міжнародних навчаннях, парадах, походах з’єднань кораблів ВМС України.

20 березня 2014 року корабель був захоплений російськими окупантами. 18 квітня 2014 року переведений до Одеси.

4 вересня 2016 року о 4:40 на кораблі “Донбас” було виявлено задимлення одного з бойових постів, яке ліквідували о 9:24. Постраждалих не було, однак відбулося вигорання частини внутрішніх приміщень.

Судно “Донбас” планується використовувати для посилення інфраструктури нової бази українського військового флоту на Азовському морі.
“Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення, яких на сьогодні у даному регіоні немає”, – пише “Український мілітарний портал”.

Морський буксир “Корець”

Морський буксир “Корець” призначений для буксирування і кантування інших суден і плавучих споруд у морі.

“МБ-30” проекту 745 був побудований на Ярославському суднобудівному заводі (заводський №403) у 1973 році, увійшов до складу Чорноморського флоту.

Тоннаж – 1092 (нормальний) / 1452 (повний) тонн.
Довжина – 56,5 м, ширина – 12,64 м. Осадка – 4,47 м.
Швидкість – 13,2 вузла.
Екіпаж – 35 осіб.

У серпні 1997 року “МБ-30” був включений до складу Військово-Морських Сил України, отримав нову назву “Корець” на честь міста на Рівненщині, з присвоєнням бортового номера U830.

Під час шторму в Севастопольській бухті в листопаді 2007 року “Корцю” для запобігання зіткнення кораблів управління ВМСУ довелося підставити свій борт “Донбасу”, в результаті чого буксир зазнав ушкоджень – позбувся правого крила містка, фальшборту та ін.
Надалі “Корець” був поставлений у відстій в Стрілецькій бухті Севастополя, із листопада 2011 року – на ремонт.

20 березня 2014 року захоплений росiйськими вiйськами. 20 травня 2014 року повернутий ВМС України. Надалі базувався в Очакові.

Після 2014 року на буксирі “Корець” служила команда героїчного тральщика “Черкаси”, яка була змушена покинути “Черкаси” під тиском окупантів (після анексії Криму тральщик залишався останнім судном під українським прапором, кілька разів намагався вирватися з Донузлаву і був взятий штурмом 25 березня).

Згодом озвучувались плани здійснити переобладнання цього морського буксира на мінний тральщик.

Читайте також:
Презентовано трейлер фільму “Черкаси” – про тральщик ВМСУ,
який до останнього не здавався окупаційним військам РФ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна