Презентовано трейлер фільму “Черкаси” – про тральщик ВМСУ, який до останнього не здавався окупаційним військам РФ. ВІДЕО

 

У Черкасах презентували трейлер драми “Черкаси”, знятої на основі реальних подій.

У стрічці розповідається про події березня 2014 року, коли російські війська заблокували в бухті Донузлав 13 кораблів українських ВМС – щоб вони не могли вийти в море, росіяни затопили на виході з бухти кілька списаних суден.

Екіпаж тральщика “Черкаси” протягом трьох тижнів чинив спротив ворогу й не спустив український прапор. Захопити його російським військам вдалося лише після жорсткого тригодинного штурму із задіянням гелікоптерів Мі-35 та трьох катерів. Сталося це 25 березня 2014 року.

Зрозуміло, що без художнього вимислу в кіно не обійшлося. Проте командир реальних “Черкас” Юрій Федаш, який особисто консультував знімальну групу, запевняє: переважна частина показаного у першому фільмі про військово-морські сили України – правда.

“Рівно чотири роки тому я залишився без корабля, а Україна – без Криму”, – констатував Федаш під час презентації трейлера.

Командир героїчного тральщика зауважив, що сам він події чотирирічної давнини героїзмом не вважає.

Герої – зараз на Донбасі. Але були особливості того часу. Ми жили в мирній країні, і ніхто не знав, що так буде… В умовах відсутності розпоряджень зверху треба було швидко ухвалювати рішення та розуміти відповідальність за них. Це було схоже на пригоду. Але чим довше вона тривала, тим складніше було”, – зізнався Федаш.

Водночас він визнав, що під час зйомок часто сварився з режисером Тимуром Ященком – саме через те, що деякі моменти помітно відрізнялися від реальних подій.

Сам Ященко на це зауважив, що для нього було важливо показати історію, а не чітко відтворити дотримання військової дисципліни.

За словами режисера, який походить із Черкас, його вразила історія тральщика.

“Команда пішла в бій, знаючи, що програє. Це неабияка сміливість. Це історія про зародження душі нації, її пробудження. Для мене це героїчна історія, хоч історично цей момент не вплинув на хід історії”, – наголосив режисер.

Режисер фільму “Черкаси” Тимур Ященко (в центрі) та капітан тральщика “Черкаси” Юрій Федаш (другий праворуч) у перший день зйомок. Фото: Олександр Мілюков/Радіо Свобода

Перш ніж узятися за цей проект, Ященко зв’язався спершу з матросами “Черкас”, а потім і з командиром.

До слова, кілька справжніх матросів тральщика, які під час змальованих подій перебували на борту, також знялися у фільмі. Один із них, Михайло Воскобойник, зіграв самого себе (незадовго до початку зйомок він повернувся із зони проведення АТО).

У головних ролях – Євген Ламах, Олег Щербина, Дмитро Сова.

Сценарій фільму написали сам Ященко та Роберт Квільман. За словами режисера, робота над ним тривала більше двох років.

Головний оператор – Юрій Дунай. До створення саундтреку долучилися Катя Чілі та Антон Байбаков.

Як повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко, внесок держави у створення фільму становив 17 мільйонів 341 тисячу гривень (загальний бюджет стрічки – близько 40 мільйонів).

Позаяк у Криму зі зрозумілих причин знімальна група працювати не могла, більша частина зйомок відбувалася під Очаковом, а також в Одесі й на Чернігівщині.

Прем’єра воєнної драми “Черкаси” запланована на День Незалежності – 24 серпня 2018 року.

Трейлер фільму “Черкаси”:

За сюжетом двоє хлопців з українського села, Мишко та Лев, під час подій на Майдані з різних причин опиняються на воєнному кораблі ВМС України “Черкаси”, дислокованому в порту кримського озера.
У той час, коли екіпаж тральщика проходить навчання, президент Віктор Янукович втікає з України, а Крим захоплюють російські війська під виглядом безшевронних і неідентифіковуваних “зелених чоловічків”.
Корабель повертається на базу, але порт уже втрачений…

“Цей фільм буде корисно подивитися тим, хто любить кричати «здали Крим», «там ніхто нічого не робив». Щоб ці скептики побачили, як «зелені чоловічки» , прикриваючись жінками і дітьми, захоплювали військові частини. Я переконаний, що завдяки ВМС ми маємо зараз Україну. Якби ми тоді розпочали стріляти, то невідомо, де зараз був би державний кордон України. Тоді по всій довжині нашого кордону стояло 100-тисячне військо росіян…” — вважає Юрій Федаш.

Він також розповів, що під час блокади тральщика окупаційними військами йому телефонували багато знайомих російських командирів і висловлювали підтримку.

“Наш приклад був прикладом і для їхніх військових також. Звісно, час минув, і пропаганда робить свою справу. Росіяни знімають фільми, в яких показують, що ми втікали під час штурму, — це брехня. На жаль, українські держслужби, які мають протидіяти ворогу в інформаційному полі, не працюють”, — додав Федаш.

А на запитання, що було найскладнішим під час блокади, командир зізнався: те, що поки команда “Черкас” чинила опір, інші — здавалися. “Йдеться як про кораблі, так і про міліціонерів, військових, СБУ тощо. Спостерігати за цим було морально складно. Складно було й тим військовим, які не перевезли сім’ї на материк”.

Читайте також:
“Кіборги”: найсильніше українське кіно часів Незалежності. ВІДГУК “НОВИНАРНІ”

На YouTube з’явився фільм “Крим. Як це було” про окупацію півострова Росією. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна