Бронекатери ВМСУ “Лубни” і “Кременчук” заступили на службу в Азовському морі. ФОТО

 

На посилення військової присутності України в Азовському морі вранці у вівторок, 11 вересня, на службу в Бердянську заступили два нові малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗСУ – “Лубни” і “Кременчук”.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Романюк.

“…Сьогодні, з 07.15 ранку, в акваторії Бердянського морського порту, вже несуть службу два бронекатери, “Лубни” і “Кременчук”, – написав Романюк у “Фейсбуці”, додавши відповідні фото.

Напередодні він інформував про спуск першого МБАКа на воду.

МБАК “Кременчук” у порту Бердянська. Фото: ФБ Юрій Романчук

“Вчора (9 вересня), на виконання доручення президента України, за неодноразовими зверненнями міністра інфраструктури Володимир Омеляна, з метою посилення військової присутності ВМС України в акваторії Азовського моря та недопущення незаконних зупинок суден зі сторони країни-агресора, котрі прямують до Маріупольського та Бердянського морських торгівельних портів, в Бердянському МТП був спущений на воду перший бронекатер ВМСУ в Азовському морі “Лубни” (проект “Гюрза-М”)”, – зазначив він.

Як інформувала “Новинарня“, перший МБАК прибув у Бердянськ суходолом 9 вересня.

Очікується, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України шляхом перекидання сюди Південної військово-морської бази ВМС ЗС України з Миколаєва, яка до окупації Криму перебувала в смт Новоозерне в затоці Донузлав. Надалі на її основі буде створено катерний дивізіон з майбутнім розгортанням сил та засобів.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.
Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

У грудні 2017 року відбулися морські навчання нових артилерійських катерів проекту “Гюрза-М”, виготовлені заводом “Кузня на Рибальському”, що належить Петрові Порошенку. Катери “Вишгород”, “Кременчук”, “Лубни” та “Нікополь” були урочисто передані на флот в Одесі у День ВМСУ, 1 липня 2018 року.

Читайте також:
База ВМСУ в Бердянську дасть місту безпеку, інфраструктуру й робочі міста,
– командувач. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна