Російський депутат анонсував напад на катер ВМСУ за три дні до інциденту. ВІДЕО

 

Один із депутатів російської Держдуми точно “передбачив” агресію російських військ проти українських моряків на Азові ще за три дні до нападу на кораблі ВМС ЗСУ в Керченській протоці.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила в соцмережі Любов Цибульська, керівник НГО Hybrid Warfare Analytical Group.

Ідеться про депутата Державної думи РФ Леоніда Калашникова та його заяви в ефірі програми “60 минут” Ольги Скабєєвої та Євгенія Попова пропагандистського каналу “Росія 24”, зроблені 22 листопада 2018 року.

“Ворога, виявляється, треба уважно слухати. Ми це зробили і виявили, що росіяни заздалегідь анонсували подію в Азовському морі.
За три дні до акту агресії депутат російської Думи слово в слово проговорив, що має статися. За чотири дні про це повідомило Міністерство закордонних справ РФ. За місяць до цього про це говорило кілька російських каналів”, – розповіла Цибульська.

Вона оприлюднила відеофрагмент передачі (у повному запису Леонід Калашніков починає говорити на позначці 12.30).

“Чому українці, тобто влада українська, Порошенко, так поводяться? І чому Європа мовчить та, навпаки, потурає [Україні]? Може бути, історія веде до тієї самої провокації, в результаті якої, як у Солсбері, без усіляких доказів… – росіяни там розбомбили там якийсь [український] катер або збили там ще щось”, – каже депутат Калашников.

“Не полінуйтеся, подивіться, оцініть його манеру, рівень політичної культури і, власне, сам прогноз.
Це особливо “допоможе” тим, хто вважає, що “дима без огня не биваєт”, росіяни хоч і напали, але Україна теж порушила домовленість”, – зазначила Цибульська.

Аналітики Hybrid Warfare Analytical Group також вказують на заяву МЗС РФ від 21 листопада 2018 року, у якій зокрема сказано: “Російська Федерація попереджає, що відповідальність за можливе подальше загострення ситуації в Азово-Керченській акваторії лягає на Україну і держави, що підтримують її провокаційні дії”.

Читайте також:
Achtung RuSSia: польський телеканал помістив нацистську символіку
в слово “Росія”

Як інформувала “Новинарня“, 23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.
Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже вирішив повертатися до Одеси, росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.
27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року). Надалі військовополонених перевезли до Москви.

Читайте також:
“Україна попросить немовлят на сніданок – їй подадуть”:
Путін назвав атаку РФ на українських моряків “провокацією”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна