Парламент запровадив воєнний стан у 10 областях України на 30 днів

оновлено, додано карту і відео

Фото: прес-служба президента

Верховна Рада на екстреному засіданні в понеділок, 27 листопада, схвалила указ президента України “Про введення воєнного стану в Україні”.

Воєнний стан в Україні вводиться із середи, 28 листопада. Він буде діяти в областях, що межують з Росією, Чорним та Азовським морями і невизнаним Придністров’ям, де базується російський військовий контингент.

Президент Петро Порошенко заявив, що вносить проект на заміну попередньому, у якому за рішенням РНБО було передбачено тривалість воєнного стану 60 днів на всій території України. За словами Порошенка, вибори відбудуться вчасно, адже ВС скорочено до 30 діб.

“Проектом закону, яким затверджується указ, передбачається за підсумками обговорення запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів. Саме там, де може бути нанесений удар”, – підкреслив глава держави на трибуні Верховної Ради.

Воєнний стан вводиться в таких областях: Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також внутрішні води Азово-Керченської акваторії.

Петро Порошенко наголосив: “Воєнний стан буде введено тільки у випадку наземної операції регулярних військ Російської Федерації за межами операції Об’єднаних сил і за межами окупованого Криму”.

 

Законопроект №9338 підтримали такі фракції: Блок Порошенка – 120 голосів (зі 134), “Народний фронт” – 64 (із 81), “Самопоміч” – 23 (із 25), Радикальна партія Ляшка – 16 (із 21), “Батьківщина” – 13 (із 20), “Воля народу” – 8 (із 19), “Відродження” – 3 (із 24), позафракційні – 29 (із 60).
“Опозиційний блок” – 0 (із 38).

Голосуванню передувала штовханина групи депутатів БПП із головою РП Олегом Ляшком, який жестикулював з аркушем у руці та апелював до президента.
Власне, із подібних протестів РПЛ починалося екстрене засідання, коли депутати Ляшка блокували президію Ради, вимагаючи вчасного проведення виборів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій ще раз підкреслив: під час консультацій із фракціями було погоджено, що воєнний стан вводитися терміном на 30 днів замість 60-ти, а також вирішено, що вибори президента відбудуться в належний термін.

Майже одразу Верховна Рада прийняла постанову “Про призначення чергових виборів Президента України на неділю 31 березня 2019 року” (№9342). Постанова була підтримана 298 голосами.

Також перед закриттям позачергового засідання парламент 272 голосами схвалив постанову “Про Звернення до ООН, Європейського парламенту, ПА Ради Європи, ПА НАТО, ОБСЄ, ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з актом агресії Російської Федерації проти України”.

Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідних для відвернення загрози. Тимчасове обмеження прав і свобод громадян, а також тимчасове обмеження законних інтересів юридичних осіб.

Читайте також:
Воєнний стан: як він вплине на Україну
та чи є його запровадження оголошенням війни

Що забороняє Закон “Про правовий режим воєнного стану”. ПОВНИЙ ТЕКСТ

Під час режиму ВС військові і цивільні органи влади отримують більш широкі повноваження, які дозволяють їм використовувати людські та матеріальні ресурси для своїх потреб.
Під владою розуміється все військове командування – від Генерального штабу до керівництва окремих частин, а також вся вертикаль влади – від президента і Кабміну до селищних рад.
Рішення, відповідно, можуть приймати як на центральному, так і на місцевому рівні.

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану на 60 днів по всій Україні. Також це рішення підтримав Комітет ВР із питань нацбезпеки та оборони.

Читайте також:
Що забороняє Закон “Про правовий режим воєнного стану”. ПОВНИЙ ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна