Стало відомо, як військових в ОС переконують у потрібності відведення. ДОКУМЕНТ

 

Військовослужбовців ЗС України в зоні операції Об’єднаних сил на Донбасі інформують про доцільність розведення військ від лінії розмежування.

Відповідну телеграму із супровідними роз’яснювальними матеріалами було розіслано в оперативно-тактичні угруповання 20 жовтня.

Текст телеграми, отриманої однією з військових частин ОТУ “Схід” у зоні ООС, поширив у фейсбуці колишній військовослужбовець 72 омбр Мартін Брест (Олег Болдирєв).

Метою відведення сил і засобів в інформаційних матеріалах названо уникнення втрат внаслідок обстрілів з боку противника, а також “зменшення напруженості в межах першого рубежу оборони ОС та збільшення ширини смуги забезпечення”.

При цьому серед умов розведення військ було названо зокрема дотримання 7-денного періоду припинення вогню в межах ділянок розведення, а також утримання Об’єднаними силами оперативної (тактичної) ініціативи та контролю над відповідними ділянками.

Також і матеріалах міститься опис алгоритму розведення сил за днями, від нульового до 30-го.

Читайте також:
Розведення біля Золотого триватиме три доби, – командувач ОС

Як інформувала “Новинарня”, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.

У 2016 році часткове розведення сил відбувалося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі поодинокі обстріли.
Розведення відбулося після зміни влади в Україні. 26 червня 2019 року опівдні українські військові відійшли з позиції перед КПВВ “Станиця Луганська” на кілька сотень метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послаблює оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці.
Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ. Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.
Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”.

На засіданні Тристоронньої контактної групи було заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.
Згідно з досягнутими домовленостями, сторони одночасно мали розпочати ремонт мосту: українська сторона відновить завалений проліт, а ОРЛО — покриття та огородження.
22 серпня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що українська сторона закінчила розмінування і заявила про готовність почати ремонтні роботи, включаючи усунення фортифікаційних споруд.
2 вересня президент Зеленський оголосив про початок відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській – після того, як було розібрано блокпост на непідконтрольній українським військовим частині переправи. Ремонт транслюється онлайн через вебкамеру.
Очікується, що роботи будуть завершені до 27 листопада.

Повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Розведення в Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Нова влада України вважає, що розведення військ у Станиці Луганській було першим етапом, другий – розведення в Золотому і Петрівському, а надалі планується розведення військ і припинення обстрілів по всій довжині лінії розмежування. 

6 жовтня Нацполіція України оголосила, що посилює присутність у смт Золоте 19 своїми патрульними і що після відведення ЗСУ без їхнього захисту залишаться 122 будинки.

Того ж дня лідер партії “Національний корпус”, колишній нардеп, перший командир полку “Азов” Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте та заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців “без прикриття, на поталу так званим “Л/ДНР”.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”.

Згодом президент Зеленський пояснив, що для розведення військ обстрілів не повинно бути принаймні сім днів на обох ділянках – і в Золотому, і в Петрівському.
Надалі такі умови не були дотримані, хоча відомо, що підготовка ОС до відведення триває.

9 жовтня в районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.
Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

28 жовтня в поліції заявили, що учасники акції “Ні капітуляції” в супроводі правоохоронців вивезли із Золотого-4 свою зброю.

Розведення військ почалося о 12:00 29 жовтня.

У штабі ООС початок відведення військ пояснили тим, що протягом семи днів обстрілів не було у межах ділянки розведення.
Водночас раніше штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Після хвилі критики пресцентр штабу ООС пояснив проблеми з верифікацією обстрілів.

Читайте також:
“Прекрасно, прекрасно”: Зеленський прокоментував розведення військ біля Золотого. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна