Прецедент 51-го округу: у Зайцевому ватний друг “беркутів” Ковальов переміг, набравши 220 голосів

 

Керівник громадської організації “Ніхто крім нас”, самовисуванець Олександр Ковальов переміг на позачергових виборах до Верховної Ради в окрузі №51 на Донеччині. Це найменший в Україні округ із двома дільницями, який охоплює підконтрольну частину розділеного лінією фронту смт Зайцеве Бахмутського району і непідконтрольну Горлівку.
Для перемоги Ковальову виявилося достатньо лише 220 голосів.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані на сайті ЦВК за підсумками опрацювання 100% протоколів на ОВО №51.

Ковальов, таким чином, набрав 33,03% голосів виборців.

Його найближчий конкурент, самовисуванець, керівник Військово-цивільної адміністрації селища Зайцеве, місцевий уродженець Володимир Весьолкін отримав 18,61% (124 голоси).

Третій – самовисуванець Махач Батирсултанов – має 113 голосів (16,96%).

Висуванець партії “Опозиційна платформа – За життя” Андрій Альоша, якого пов’язували з кримінальними колами Горлівки і діями з імовірного скуповування голосів мешканців округу в ОРДО – лише шостий із 7,5% (50 голосів).

У день виборів очікуване підвезення виборців з Горлівки, які змінили місце голосування на Зайцеве, було майже повністю закрите – через “мінування” КПВВ “Майорське”.

Лунають логічні припущення, що в такій “нарізці” округу був зацікавлений Альоша, який розраховував забезпечити собі перемогу за рахунок підвозу мешканців окупованої Горлівки (за тиждень-два до виборів представник партії Медведчука централізовано привозив їх у Бахмут для оформлення у держреєстрі виборців). Але цей план зірвався у день голосування – через “випадкове” (?) знаходження міни неподалік від КПВВ “Майорське” та тривалі саперні роботи.

Надія Савченко

Чинний народний депутат Надія Савченко, проти якої розслідується кримінальна справа за статтею “тероризм”, фінішувала, набравши 8 (вісім) голосів – 1,20%.

Володимир Весьолкін

Коментуючи результати голосування на обох дільницях, голова ВЦА Володимир Весьолкін заявив про масовий підкуп виборців двома його конкурентами.

“Абсолютно чужа людина, дагестанської національності (Батирсултанов – “Н”), в моєму рідному Зайцевому (одна з двох дільниць – “Н”) набрала на 9 голосів більше, ніж я. Він взагалі не вкладав гроші в селище або хоча б у перспективу його розвитку. Він просто роздав 10 тис. грн.
На Майорську (друга дільниця), інший кандидат, не вкладаючи гроші взагалі в селище, а просто роздаючи подарунки, накриваючи столи з алкоголем і закускою, роздав по 100$ і пообіцяв 200$ після перемоги. Жителів тих, хто проголосував за нього – 155, а за мене 36. Не зважаючи на те, що я реально змінив Майорськ уже точно в кращий бік, підтримки не отримав”, – пише Весьолкін у “Фейсбуці”.

За його словами, на четвертому місці – Олександр Вишняков, “який від Ахметова і реально хоч щось зробив для селища, але не давав готівку в руки”.

“Люди, які отримують ДВІ пенсії (в Україні і ОРДО – “Н”), п’ять років поспіль безкоштовно отримують паливо на зиму, мовчу вже про іншу допомогу, яку не отримують інші жителі України, критикують владу, звинувачуючи в усіх гріхах, самі із задоволенням продалися і зробили свій вибір”, – констатував голова ВЦА.

За партійними списками в Зайцевому перемогла “Опозиційна платформа – За життя” – 361 голос (45,07%). Далі – “Слуга народу” – 140 голосів (17,48%), “Опозиційний блок” – 101 голос (12,61%), “Європейська солідарність” – 52 голоси (6,49%).
Менше – у Партії Шарія (3,12%, 25 голоси) та в партії “Голос” (2,37%, 19 виборців).

Хто пройшов у Верховну Раду, набравши лише 220 голосів

Олександр Ковальов. Фото з сайту ЦВК

Олександр Ковальов — голова громадської організації ветеранів Афганістану “Ніхто крім нас”.

З довідки про кандидата на сайті ЦВК: народився 7 жовтня 1967 року в місті Макіївка Донецької області, громадянин України, освіта вища, пенсіонер, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня, самовисування.

Широкому загалу його ім’я стало відоме у 2016 році, коли Генпрокуратура оголосила Ковальову підозру за епізодом розслідування злочинів проти Майдану. Ковальова підозрювали в тому, що він допоміг сумнозвісній “чорній роті” “Беркуту”, яка розстрілювала мирних протестувальників на Інститутській 20 лютого 2014-го, втекти з Києва і знищити зброю (згодом її знайшли в озері).

Сам Ковальов цього не заперечував, пояснюючи: вивів “беркутівців” зі столиці, щоб “запобігти сутичкам”.

Генпрокурор Юрій Луценко тоді називав імовірно саме його “одним із майданівців”.

Коли стало відомо про ймовірну причетність ГО “Ніхто крім нас” до цієї справи, народний депутат від БПП Володимир Ар’єв опублікував у “Фейсбуці” допис, в якому назвав Ковальова “сепаром за поглядами”. На доданому нардепом фото Ковальов стоїть біля Донецької ОДА під час її захоплення терористами “ДНР”.

Фото: ФБ Володимир Ар’єв

Ар’єв також додав, що Ковальов володів незаконними копанками в Донецькій області, а “останнім часом” (станом на 2016 рік) перебував у Києві, жив на бульварі Лесі Українки, їздив на позашляховику з номерами АА4004ВР.

ГО “Ніхто крім нас” активно піарилася і “джинсувала” в українських, зокрема центральних ЗМІ та на зовнішніх носіях ще з 2012 року й до останнього часу. Можна пригадати також лайтбокси “Ніхто крім нас” у Київському метрополітені зі старою символікою ВДВ вже після ребрендингу Десантно-штурмових військ.

Детальніше про організацію “Ніхто крім нас” розповідав донецький журналіст Денис Казанський. За його словами, ця організація “завжди була оплотом лютої українофобії”, її представники били учасників проукраїнських мітингів, нападали на журналістів і били їм апаратуру, брали участь в російських маршах з представниками “Русского блока” і взагалі “мали славу свавільників і мракобісів”.

“Я був упевнений, що представники «Ніхто крім нас» давно вже воюють за “ДНР”, – висловлював здивування Казанський.

“У Донецьку організація «Ніхто крім нас» була чимось на зразок «Чорної сотні». «Регіонали» використовували її, щоб розправлятися з українськими активістами чужими руками. І навряд чи лідер НКН Олександр Ковальов про це не знав. А він же сам із Донецька. І безумовно добре був обізнаний про те, що відбувається в його рідному місті”, – писав журналіст.

Балотуючись у народні депутати по 51-му округу, Ковальов із командою за місяць до виборів почав щедро його “засівати”. “Кросівки дітям, безлімітні батути, накриті столи з піцою і алкоголем, по 100 доларів…. І пообіцяв по 200 після виборів”, – пише журналістка Мар’яна П’єцух.

Програма кандидата в народні депутати Ковальова починається так: “Мої земляки! Мешканці Майорську та Зайцеве! Багато хто з нас все ще пам’ятає спокійні та щасливі 70-ті та 80-ті роки 20-го століття. Ми пам’ятаємо розвал Радянського Союзу та економічну катастрофу 90-их років. Ми з вами пам’ятаємо мирний Донбас до 2013 року!” (орфографію збережено).
Далі йде багато термінів на кшталт “соціальний геноцид”, “смертельна медична реформа”, “злочинний режим мародерів та вбивць” (і навряд чи це про владу Януковича).
Кандидат обіцяв “негайно припинити вогонь на Донбасі та економічну і соціальну блокаду Донбасу; відновити повагу до нашої справжньої історії, народу-переможцю та істинних героїв Великої Вітчизняної війни; скасувати закон про тотальну українізацію та захистити наше право на рідну мову; припинити дискримінацію жителів Донбасу, в тому числі, і інформаційну; відновити повагу до наших традицій, культури та цінностей” (орфографію і пунктуацію збережено).

Як інформувала “Новинарня“, в Україні у неділю, 21 липня, відбулося голосування на виборах у Верховну Раду України.
Дані Національного екзит-полу  відображають такі результати за партіями: “Слуга народу” – 44,2%, “Опозиційна платформа – За життя” – 11,4%, “ЄС” – 8,8%, “Батьківщина” – 7,4%, “Голос” – 6,5%.

Читайте також:
Особливості виборів у фронтовому Зайцевому: голоси з “ДНР”, Савченко і горлівські кримінальники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна