“Знайдено зброю, з якої вбивали героїв Майдану” – доповідь СБУ й ГПУ президентові

 

Президент Петро Порошенко на Банковій прийняв доповідь голови Служби безпеки та Генерального прокурора України про нововиявлені важливі обставини в слідстві щодо розслідування злочинів проти Майдану.
“Нарешті, знайдено зброю, з якої вбивали Героїв Майдану” – йдеться в повідомленні прес-служби АП.

Керівник СБУ Василь Грицак доповів, що в ході розслідування матеріалів кримінальних проваджень, пов’язаних із подіями Революції Гідності 2013-2014 років, Службою безпеки було вжито низку оперативно-розшукових заходів. Так виявили фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані.
Зброя була пошкоджена механічним способом, спиляно ідентифікаційні номери. За результатами проведеної експертизи СБУ ідентифіковано 12 із 23 одиниць зброї.

“З великою долею ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього – один ствол 12-го калібру мисливської гладкоствольної зброї”, – розповів Василь Грицак.

Голова СБУ повідомив, що після отримання висновків експертизи відповідні матеріали було надіслано до Генеральної прокуратури, МВС.

У свою чергу, Генпрокурор Віктор Шокін зазначив: “Слідством доведено повністю та беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців”. Він пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках вона використовувалась.

"Беркутівці" на Майдані

“Беркутівці” на Майдані

Президент наголосив, що всі винні у розстрілі майданівців обов’язково мають бути притягнені до відповідальності, в тому числі і ті, хто віддавали злочинні накази.

Ці матеріали “суттєво збільшують доказову базу для притягнення до відповідальності конкретних посадових осіб, причому не лише тих, хто вбивав з цієї зброї українських героїв, але ми можемо зараз прослідкувати і тих, за чиїм наказом ця зброя була видана, замовників і організаторів вбивств, що суттєво покращує доказову базу”, –  сказав Петро Порошенко.

Президент відзначив, що наполягатиме, щоб Верховна Рада на найближчий сесії внесла зміни до закону про заочне правосуддя, щоб усі винні були покарані.

Читайте також:
Справа про видачу “тітушкам” під час Майдану 400 автоматів МВС пішла до суду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна