Справа про видачу “тітушкам” під час Майдану 400 автоматів МВС пішла до суду

 

Генеральна прокуратура України завершила розслідування і направила до суду кримінальне провадження щодо незаконної видачі “тітушкам” зброї зі складів Міністерства внутрішніх справ під час Революції гідності.
Про це повідомив начальник Управління з розслідування спеціальних справ Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк сьогодні на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

“На сьогоднішній день завершено розслідування кримінального провадження, що стосується незаконної видачі з мобілізаційних складів ГУМВС України в місті Києві вогнепальної зброї і набоїв – було видано близько 600 автоматів Калашникова калібру 5,45 мм і близько 190 тис. набоїв. Безпосередньо “тітушкам” було видано 408 автоматів і 90 тис. набоїв”, – сказав він.

За словами Горбатюка, до кримінальної відповідальності за вчинення цього злочину притягуються 12 осіб. З них четверо перебувають під арештом, вісьмох оголошено в розшук.
Слідчий також зазначив, що троє із затриманих є колишніми міліціонерами: начальник складу, інспектор і технік.

Серед вісьмох, які в розшуку – міністр внутрішніх справ України того періоду Віталій Захарченко, начальник столичної міліції Валерій Мазан, начальник Департаменту матеріально-технічного забезпечення.
Також разом із ними розшукується один із кримінальних авторитетів Києва, чиє угруповання займалося вимаганням грошей із пасажироперевізників.

Слідчий зазначив, що також встановлено причетність та повідомлено про підозру одному з керівників підприємства, пов’язаного з сином екс-президента Януковича – “він надавав транспорт та координував цю операцію”.

Горбатюк зазначив, що за версією слідства, 20 січня 2014 року за вказівкою керівництва МВС України, яке тісно співпрацювало з організаторами “тітушок”, була дана вказівка Департаменту забезпечення МВС на видачу зброї із мобілізаційного резерву, що категорично заборонено робити будь-кому у мирний час.

Водночас Горбатюк зауважив, що видана цивільним особам зброя на Майдані не застосовувалася.

Наразі знайдено лише незначну частину цієї зброї – менше десятка одиниць із загальної кількості. Тобто майже 400 стволів “гуляють” у незаконному обігу.

Підготовчий розгляд цієї справи суд призначив на 26 січня, додав начальник управління ГПУ.

Читайте також:
У Генпрокуратурі погрожують зупинкою розслідувань злочинів проти Майдану

Музей Майдану створено. Поки що – без приміщення й фінансування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна