Особливості виборів у фронтовому Зайцевому: голоси з “ДНР”, Савченко і горлівські кримінальники

 

автор: Людмила Кліщук

У поділеному лінією фронту селищі Зайцеве на Донеччині теж готуються до дострокових парламентських виборів. 51-й округ, до якого віднесений населений пункт, унікальний в Україні, адже його основна частина опинилася по інший бік лінії розмежування – на території окупованої Горлівської міськради. Втім, кандидати не хочуть втрачати цінний електорат і підвозять потенційні “голоси” за себе “з того боку”, через зміну місця голосування в межах одного округу.

Що відбувається на виборчому окрузі, який розділила війна, але тепер намагаються “возз’єднати” кандидати в нардепи, та як на підконтрольну територію проникають кримінальні горлівські метастази – дізнавалася “Новинарня“. 

Найменший округ із голосами з “ДНР”

51-й одномандатний виборчий округ – найменший в Україні, тут буде лише дві виборчі дільниці. Офіційні межі округу – Микитівський, Центрально-міський райони окупованого “ДНР” міста Горлівка, частина Бахмутського району. Центр – у селищі Зайцеве Бахмутського району.

Де-факто округ охоплює лише меншу частину смт Зайцеве і прилеглі селища Майорське, Бахмутка, Жованка, які контролюються українською владою.

За даними Центральної виборчої комісії, у цьому окрузі зареєстровано трохи більше 2700 виборців. Але на вибори президента 31 березня прийшли лише 895 осіб, на другий тур – ще менше.

Тож маємо ситуацію, коли

цілий депутат Верховної Ради України буде обраний лише парою сотень голосів. І з яких значна частина може бути жителями… окупованої території.

Читайте також:
“На лінії вогню”. Як голосують у поділеному фронтом селищі Зайцеве. ФОТО

Адже в Бахмут для зміни місця голосування різні кандидати в нардепи, що балотуються в Зайцевому, вже понад тиждень звозять людей із Горлівки. Змінивши місце голосування в межах одного ВО, люди, які п’ять років живуть під “ДНР”, отримують право сказати своє слово на парламентських виборах в Україні. А що – вони залишаються громадянами України.

За “легкі” голоси на лінії фронту борються аж 26 кандидатів. Тож “наповнення” зайцівського мандата у ВР може бути ще меншим, ніж здається.

У фронтовому селищі прострілюються деякі вулиці, підходи заміновані, тут гинуть українські воїни та сапери. Тож політична агітація в Зайцевому виглядає скромно. Переважно це аркуші формату А4, які наклеюють на стовпи, паркани, стіни, павільйони.

Зайцеве вибори агітація 1 Зайцеве вибори агітація 2 Зайцеве вибори агітація 3 Зайцеве вибори агітація 4 Зайцеве вибори агітація 5 Зайцеве вибори агітація 6 Зайцеве вибори агітація
<
>

Фото надані “Новинарні” Володимиром Весьолкіним

“Особливостями забезпечення волевиявлення на прифронтовому окрузі є не тільки питання заходів безпеки, а й питання явки виборців, які зареєстровані на окупованих територіях”, – вважає одна з кандидаток – чинний нардеп від “Об’єднання “Самопомочі” Наталія Веселова.

Пані Наталка взяла участь у перерехунку запрошень для виборців на дільницю №141527 ОВК №51. Виявилося, що запрошення не отримають 1339 виборців із майже 2700.

Фото: ФБ Наталія Веселова

“Питання лише в тому, чи «проголосує» їхній бюлетень без їхньої участі?” – запитує Веселова.

Підвіз виборців: Альоша “за”, Надія не проти

Більшість з кандидатів – технічна, реально претендують на перемогу кілька. Боротьба виходить за рамки дозволеного законом. Найбільше за цими “рамками” помітний Андрій Альоша, кандидат від “Опозиційної платформи – За життя”.

Як виглядає, в Зайцевому фактично повторюється практика 2004 року, коли масовим явищем були “каруселі” – перевезення виборців із відкріпними талонами на автобусах в інші округи, аби “накрутити” голоси за потрібного кандидата (Януковича).
Теперішнє законодавство виписане так, що після зміни місця голосування не можна проголосувати за мажоритарного кандидата в іншому окрузі – лише за партію. Але в Зайцевому ідеться про “карусель” в одному й тому ж окрузі, потрібно лише проїхати через блокпости і КПВВ. Тож ці люди з автобусів обиратимуть і мажоритарника, і партію – зрозуміло, яку.

Технологія дещо витратна, адже людей “з того боку” потрібно возити двічі: спершу щоб зафіксувати їх через відділення Держреєстру виборців на такій-то дільниці підконтрольної території, і вдруге – вже у день виборів. Але, з огляду на невелику кількість виборців в окрузі, саме ці привезені голоси можуть стати “золотою акцією”.

Виборча дільниця в Зайцевому. Фото: ФБ Наталія Веселова

Відтак шість кандидатів підписали спільну заяву проти підкупу виборців. Серед підписантів – нинішній голова військово-цивільної адміністрації Зайцевого Володимир Весьолкін, чинні народні депутатки Наталія Веселова (донбасівка з “Самопомочі”) та позафракційна Надія Савченко, співзасновниця гуманітарної організації “Відповідальні громадяни” Марина Черенкова, горлівчанин Сергій Кваша, який є кандидатом від “Європейської солідарності”, самовисуванець з Єнакієвого Дмитро Честа.

Звісно, загальну увагу привертає Надія Савченко, яка десь тут “козьїми тропами” переходила на бік “ДНР”, посиділа рік у СІЗО за обвинуваченням у підготовці теракту, вийшла і продовжує політичну діяльність. Саме вона першою публічно заявила, що має намір їхати на окуповану територію агітувати. Аргументувала це тим, що “це наша територія, і вони мають право голосу”.

“Так, я збираюся туди їхати. Сподіваюся, що мені, в кінці-кінців, видадуть пропуск [для перетину лінії зіткнення], який слід було б видати всім кандидатам [на окрузі]”, – заявляла Савченко.

Крім Надії, в інших округах на Донеччині балотуються її сестра Віра і прессекретарка Тетяна Проторченко, теж помічниця народної депутатки. Вони висунуті “Громадсько-політичною платформою Надії Савченко”.

У Службі безпеки України перепустку для офіційного перетину лінії розмежування Савченко не надали.

Тепер вона змушена контактувати з виборцями “з тієї сторони” на нашому боці.

Читайте також:
Савченко каже, що поїде агітувати в ОРДО

Так, минулої суботи, 13 липня, у приміщенні Бахмутської райдержадміністрації, де розміщений Державний реєстр виборців Бахмутського району, було гамірно: під’їхали виборці з окупованої Горлівки.

Це був один із тих випадків, коли представники української влади (зокрема, голова ВЦА Весьолкін і депутатка Савченко) можуть чути голос і претензії мешканців ОРДО, прибічників “ДНР”:

За словами керівника військово-цивільної адміністрації, який теж балотується по 51-му округу, цих людей привезли організовано. Уродженець Горлівки, Володимир Весьолкін має підозру, що люди отримали матеріальну вигоду за те, що змінюють місце голосування.

Присутня на зустрічі Савченко в коментарі спостерігачам “Опори” зазначила, що Весьолкін попередив її про можливий організований підвіз виборців. Вона загалом не проти залучення сюди виборців з “ДНР”.

“Він (Весьолкін) сказав, що такі дії буде чинити кандидат Альоша. Підвози – це те, що треба доводити в судах (проплачені люди чи залякані). З цією ситуацією треба розбиратися…. Коли я почула про інцидент, я приїхала і контролюю цю ситуацію, щоб не було провокацій. Тому що хоча люди з непідконтрольних територій, вони все одно є українцями і мають право голосу, вони мають право перереєструватися, і люди прийшли цим правом скористатися”, – сказала Савченко. 

У коментарі “Новинарні” Володимир Весьолкін розповів, що ці автобуси пішли з Горлівки ще в п’ятницю, причому на особливих умовах.

“Автобуси пустили в п’ятницю. Виборців везли через КПВВ по “зеленому коридору”, хоча загалом транспорт, автобуси зокрема, стоять по всім годин у чергах в нашу сторону. Організував це все кандидат Андрій Альоша, який заручився підтримкою Армена “Горлівського”, – каже Весьолкін.

За його словами, Надія Савченко “відверто захищає схему” підвозу виборців для зміни місця голосування в межах одного округу. 

“Мовляв, це нормально та чесно. Але ж люди їдуть на контрольовану Україною територію виключно “під одного кандидата”, а ми, натомість, не можемо здійснювати агітацію на тимчасово окупованій території”, – резюмує очільник ВЦА Зайцевого.

На думку журналістки Мар’яни П’єцух, Савченко захищає “благородну” схему голосування мешканців з окупованих територій у Зайцевому, оскільки розраховує стати якщо не нардепом, то хоча би помічником.

“Надя, яка тут балотується теж, в цей час захищає масовий звіз автобусами “свідомих” виборців. Вона розуміє, що шансів в неї нема, то відпрацьовує, по ходу на корочку помічника майбутнього переможця виборів”, – припускає журналістка, обізнана з ситуацією в Зайцевому.

Минулої суботи поліцію в Бахмутську РДА викликала сама Савченко, оскільки “їй повідомили про підкуп виборців”. На  сайті поліції Донеччини інформації про такий факт немає. Хоча, за словами юристів “Опори”, безкоштовне підвезення виборців є незаконною агітацію і може розцінюватися як підкуп.

Громадська мережа “Опора” заявила, що реєстрацію в Бахмуті виборців з ОРДО охороняли “тітушки”, а “карусельщикам” платили гроші.

“На вході до кабінету постійно перебували чоловіки спортивної статури, які контролювали вхід та вихід до кабінету Державного реєстру та намагалися перешкоджати вільному переміщенню як виборців, так і спостерігачки”, – інформують у пресслужбі “Опори”.

Спостерігачі зазначили, що один із присутніх представився мешканцем Бахмута та засвідчив, що “бачив на власні очі, як виборцям з непідконтрольних територій передавали гроші у кабінеті, де вони змінювали місце голосування”.

Водночас агітатор від партії Медведчука заявив, що людей привозять добровільно та безкоштовно і він не бачить у цьому впливу на виборців.

Горлівський криміналітет на службі “ОПЗЖ”?

Хто ж такий цей кандидат від “Опозиційної платформи – За життя” Андрій Альоша, який підвозить виборців з “ДНР”?

43-річний Альоша – вихідець із Ясинуватої, колишній депутат Донецької міськради, приїздив на сесію на Rolls-Royce Phantom. Очолює фінансово-промислову корпорацію “ДМС”.

Біографія його пов’язана з Донецьком та спершу з Юрою “Єнакіївським” (Іванющенком), а потім із сином Віктора Януковича Олександром “Стоматологом”, олігархом часів свого батька-президента.

Альоша вже у 20 років мав власний бізнес. Увесь час був непублічною особою, але з відкритих джерел відомо, що його пов’язують із донецьким криміналітетом, називають “донецьким рейдером”. На час президентства Януковича він вважався “смотрящим по Запоріжжю”. Також був “радником” директора інституту “Магарач” у Криму та голови Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка, який, за офіційною версією, застрелився у 2015 році.

Андрій Альоша

Уже після Майдану, за даними “Наших грошей”, Альоша мав вигоду від тендерів, які отримувало донецько-запорізьке ТОВ “БКГ “Базис”, “відбудовував” Донбас на Луганщині, нібито мав вплив на менеджмент “Укрзалізниці”.

Тепер Альоша – член партії Медведчука “За життя”. Досі зареєстрований за місцем проживання в Донецьку.

Армен Саркісян із псевдо “Горлівський” – відомий у Горлівці й Донецькій області кримінальний авторитет, за даними ЗМІ, близький до оточення Юрія “Єнакієвського” Іванющенка. Це боксер, який замолоду створив свою “бригаду боксерів” та пішов “щемити” горлівський бізнес – за прикладом батька, Нагапета Саркісяна. Згодом Саркісян “легалізував” свою діяльність, створивши приватне охоронне підприємство з красномовною назвою “Авторитет”. На початку 2010-х контролював вугільний бізнес Іванющенка. 

Поліція називає його організатором “тітушок” під час подій Революції Гідності. Зокрема в команді Саркісяна-“Горлівського” був Юрій Крисін, засуджений у справі про вбивство журналіста Веремія та інших майданівських справах.
Щодо Саркісяна була порушена кримінальна справа ще в 2014 році, але він зміг утекти, ймовірно, через корупцію першого заступника генпрокурора. Розшукується за “вбивчими” статтями ККУ. Перебуває в Горлівці.

Армен “Горлівський” Саркісян

За словами Весьолкіна, саме ці дві персони так хочуть, аби “голоси Горлівки” прозвучали вже цієї неділі на виборах до парламенту. 

“У них (Альоші та Армена “Горлівського”) – пряма зацікавленість у зміні влади в Україні, і, зокрема, в межах нашого округу та населеного пункту. І вони все роблять для цього”, – наголошує Володимир Весьолкін. 

Читайте також:
Без контрабанди, на межі двох світів. Як живе селище Зайцеве, розділене лінією фронту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна