Біля посольства РФ у Парижі митці й політики почали естафетне голодування з вимогою звільнити Сенцова. ФОТО

 

Біля посольства Росії в Парижі активісти оголосили безстрокове естафетне голодування на підтримку ув’язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Як ідеться в статті RFI, солідарність із кримчанином висловлюють відомі у Франції політики, громадські діячі, митці. Вони вирішили кожні 24 години змінювати один одного біля представництва російської дипмісії, де облаштували намет.

Мета акції – нагадувати, що якщо голодування прибічників Сенцова може тривати довго, то час українського режисера з кожним днем підходить до кінця.

Кінорежисер Крістоф Ружжіа став першим учасником голодуваання.

“Це остання битва Сенцова. Він уже чотири роки б’ється за свою долю і за життя українських політв’язнів. На сотий день голодування [Олега] я був упевнений, що він продовжуватиме триматися, що він не помре, як радянський політ’язень Анатолій Марченко, який не вижив після чотиримісячного голодування.
Я вірю в Сенцова, він – боєць. Він хоче вибратися звідти, а не померти там. І це наше завдання – зробити так, щоб Захід змусив Путіна звільнити його”, – заявив журналістам Крістоф Ружжіа.

На символічному посту перед російським посольством Крістофа Ружжіа змінив режисер, володар премії Cesar Емманюель Фінкель.

У 124-й день голодування Сенцова про початок акції оголосила, зокрема, колишній міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра.

Серед протестувальників на підтримку українського політв’язня перед будівлею посольства є також режисери Лоран Канте і Паскаль Ферран.

Близько посольства РФ активісти також вивісили плакати, що закликають звільнити українського журналіста Романа Сущенка.

Напередодні вночі, за словами одного з режисерів, співробітники посольства викликали спецзагін поліції: нібито біля території диппредставництва перебуває хтось підозрілий.

Однак, крім намету протестувальників, правоохоронці нікого не виявили.

Крістоф Ружжіа на символічному посту в Парижі біля посольства Росії. Фото: RFI

Водночас Крістоф Ружжіа не впевнений, що вони обрали найкраще місце для протесту, адже біля посольства РФ досить малолюдно.

“…Але зараз я думаю, що ми дійсно в безлюдному місці – в центрі XVI округу. Можливо, краще було б зробити це біля мерії… Тим більше, що вона нас дійсно підтримує”, – сказав режисер.

Станом на 16 вересня 2018 року, Сенцов голодує 126-й день. Його вимога — відпустити усіх українців-політв’язнів Кремля.

На 120-й день голодування стало відомо, що “автомайданівець” написав заповіт на свої твори і не збирається зупинятись.

Читайте також:
Група ЄНП висунула Олега Сенцова на здобуття премії Сахарова

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

9 серпня на запит української колеги омбудсман РФ оприлюднила фото Олега Сенцова в колонії (на 88-й день голодування).

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

Тривалий час російська влада вважала його лише громадянином РФ.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна