100 днів голодування Сенцова: у Росії придумали нову угоду, після якої можливий обмін

 

Євросоюз закликав російську владу звільнити засудженого українського режисера Олега Сенцова, який 100 днів тому оголосив голодування в колонії в Лабитнангі, а також інших українців, незаконно затриманих у Росії й Криму.

“100 днів голодування у в’язниці, стан здоров’я Олега Сенцова швидко погіршується. ЄС закликає Росію негайно звільнити його і всіх незаконно засуджених українських громадян у Росії й на Кримському півострові”, – заявив голова представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі.

На його та інші подібні заклики відповіла уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова.

За її словами, обмін Олега Сенцова на російських ув’язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки у нього є громадянство і Росії, і України, і для цього потрібно змінити законодавство.

“Що стосується Сенцова, Штиблікова і так далі – у них вийшло за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії – так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію”, – сказала омбудсмен РФ, яку цитує “Інтерфакс-Україна”.

На думку Москалькової, необхідно шукати “якусь нову правову форму “.
Зокрема, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

“Тому в угоді має бути обумовлено, що ці люди визнаються громадянами і однієї, і іншої держави, до них повинні допускатися консули і уповноважені з прав людини”, – додала вона.

Також російська уповноважена вважає, що треба надати громадянам право вибрати собі якесь одне громадянство та відмовитися від іншого.

“Є громадяни, які заявляють про те, що хотіли б вийти з українського громадянства або з російського, але згідно з нашим законодавством і українським, людина під вартою не має права вийти з громадянства”, – сказала Тетяна Москалькова.

За її словами, такий механізм повинен бути вироблений в результаті переговорів МЗС двох країн та інших компетентних органів.

Читайте також:
Росія на ТКГ не прийняла пропозицію обміняти 36 її громадян
на українських політв’язнів

Олег Сенцов: “Кінець близький, і це не про звільнення”

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

9 серпня на запит української колеги омбудсман РФ оприлюднила фото Олега Сенцова в колонії (на 88-й день голодування).

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

Тривалий час російська влада вважала його лише громадянином РФ.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна