Росія на ТКГ не прийняла пропозицію обміняти 36 її громадян на українських політв’язнів

 

Російська сторона і омбудсмен РФ Тетяна Москалькова вкотре відкинули ініціативу обговорити в Мінську передачу Росії 36 російських громадян в обмін на українських політв’язнів.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко за підсумками переговорів у Мінську 21 серпня.

“Росії її громадяни просто не потрібні… Ми ж все одно не складаємо руки! Я офіційно поінформувала представників РФ і ОБСЄ, що 22 росіянина, засуджених за підготовки терактів, диверсії, шпигунство, участь в незаконних озброєних формуваннях і військових діях, написали звернення до президента Путіна з проханням перемістити їх в РФ в обмін на українців у російських тюрмах”, – розповіла Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, українська сторона, на відміну від РФ, готова перемістити їх у найкоротші терміни – але в обмін на українських політв’язнів РФ.

“Ці звернення вже направлені дипломатичними каналами на МЗС РФ, я, в свою чергу, продублювала їх на гуманітарну підгрупу і ТКГ. РФ прийдеться відповісти на запитання, чи забираються вони потурбуватися про долі своїх громадян”, – зазначила Геращенко.

Вона нагадала представникам ОБСЄ та росіянам, що 21 серпня Олег Сенцов 100-й день голодує в російській колонії, вимагаючи звільнення всіх політв’язнів Кремля.

“Досі до нього, як і до інших бранців Кремля в РФ і на окупованих територіях, не допущені представники МКЧХ , ОБСЄ. Тому, обговорюючи [на гуманітарній підгрупі ТКГ] ініційовану ОБСЄ резолюцію про недопущення тортур, ще раз акцентувала вимогу: в резолюції має бути чітка норма про допуск МКЧХ до тюрем на окупованих територіях і до політв‘язнів в тюрмах Кремля”, – заявила Геращенко.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна