Олег Сенцов: “Кінець близький, і це не про звільнення”

 

Двоюрідна сестра незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан отримала від брата листа, в якому Олег пише, що вже “майже не встає” та “кінець близький, і це не про звільнення”.
Про це Каплан написала на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Усе не просто погано, все катастрофічно погано. Олег мені через адвоката передав листа, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення. Запитує, чи цікавиться хтось ще його голодуванням, йому не передають листів, жодних! Каже, що він зараз в інформаційному вакуумі і взагалі не знає, що відбувається”, – повідомила Каплан.

Вона також нагадала, що ЄСПЛ наполягає на переведенні Сенцова в цивільну лікарню, причому ближче до місця прописки. Однак, за її словами, “Олег відмовився, сказав, що він просто не переживе етап, а в цивільній лікарні у Лабитнангі, куди він вже потрапляв у реанімацію, над ним знущаються ще більше, ніж у тюремній”.

“Я взагалі не уявляю, що можна зробити і як його витягти… все дуже погано”, – резюмувала сестра Сенцова.

У свою чергу російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила, що сьогодні після тижневої перевірки цензурою у виправній колонії ВК-8 у Лабитнангі її листи від 31 липня і 1 серпня були доставлені Олегу Сенцову.

“Тільки що отримала повідомлення, що листи вручені сьогодні. Маринували тиждень!” – написала Щур у “Фейсбуці”.

Вона також привела, як приклад, текст сповіщення від Центру обробки повідомлень FSIN-PISMO.RU і адміністрації установи ВК- 8 про те, що її лист “1953126 пройшов цензуру і є врученим адресатові 8 серпня 2018 р.”.

Раніше у вівторок адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що стан здоров’я Олега Сенцова погіршився, але ув’язнений відмовляється від госпіталізації та від припинення голодування.

За інформацією Дінзе, у Сенцова дуже низький пульс (близько 40 ударів на хвилину) і сильно знизився гемоглобін, що призвело до анемії.

Водночас, як заявляло управління ФСІН Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу, стан здоров’я Сенцова, який голодує з 14 травня, оцінюється російськими лікарями як “задовільний”.

Читайте також:
“У печінках в Путіна”. Сенцова умовили приймати дві ложки суміші щодня

“Танго без смерті”: як Майдан відзначив день народження Олега Сенцова.
РЕПОРТАЖ

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, але він відмовляється припиняти голодування.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна