Суд у Херсоні арештував ще двох підозрюваних у справі про напад на Гандзюк

 

У Херсоні суд обрав ще двом підозрюваним у нападі на громадську діячку, радницю мера Катерину Гандзюк запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Про це 21 серпня повідомила прес-служба Національної поліції України.

“Сьогодні обрано запобіжний захід двом чоловікам, які підозрюються слідством у причетності до вчинення замаху на вбивство жінки. Суд заарештував підозрюваних на 60 діб без права внесення застави”, – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, напередодні голова НПУ Сергій Князєв заявляв загалом про п’ять осіб, затриманих за підозрою в причетності до організації на Гандзюк, яку 31 липня облили кислотою. Досі були арештовані двоє з них – Микола Новиков, якого поліція вважає імовірним нападником на Катерину, і Віктор Горбунов, який нібито купував кислоту для замаху.
Також голова Нацполіції зазначав, що більшість затриманих брали участь в антитерористичній операції на сході України.

Читайте також:
“Хто замовив Катю Гандзюк? Запитуй щодня, нехай система пручається”

Охорона в лікарні не пустила до Гандзюк поліцію

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявляли, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили інші операції з пересадки шкіри.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.
Однак надалі слідство залишається в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, але, як пояснив заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, докази його причетності збирають.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова – суд арештував на два місяці.

Водночас журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту.
Його затримали й арештували, це виявився Віктор Горбунов.

20 серпня голова НПУ Сергій Князєв заявив загалом про п’ятьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, зокрема силам, які діють у змичці з Соцпартією Іллі Киви; брала участь у політичних процесах на центральному рівні.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна