Денисова просить РФ обміняти Сенцова на Седікова. Москва не йде назустріч

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова попросила російську колегу Тетяну Москалькову прискорити процес розгляду прохання про помилування українського режисера Олега Сенцова, поданого його матір’ю на ім’я президента РФ Володимира Путіна.

Про розмову з Москальковою Денисова написала у “Фейсбуці” 9 серпня.

“Звернення мами вже передали в спецкомісію з помилування, і я попросила уповноваженого РФ прискорити цю справу про помилування або обміні, з огляду на критичну ситуацію”, – розповіла Денисова.

Крім того, вона попросила російського омбудсмена організувати переведення Сенцова в спеціальну установу в Москві для виведення його з голодування.

Український омбудсмен підкреслила, що ситуація з Олегом Сенцовим вимагає негайного реагування з огляду на погіршення стану його здоров’я через тривале голодування. Вона нагадала, що політв’язень відмовився від перебування в міській лікарні в Лабитнангі, але там і немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування. “Такі фахівці є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському НДІ геронтології”, – вказала Людмила Денисова.

Тому вона попросила Москалькову організувати переведення Сенцова літаком санавіації в московський інститут або лікарню, де є фахівці з ендогенного харчування.

Крім того, Людмила Денісова та Тетяна Москалькова обговорили можливий обмін Сенцова на громадянина РФ Олексія Седікова, який відбуває покарання у виправній колонії в Київській області. Однак, за словами українського уповноваженого, Москалькова вказала на те, що Росія вважає Сенцова громадянином Російської Федерації, тому обмін громадянина РФ на громадянина РФ в Україну неможливий.

“На моє зауваження, що є документальне підтвердження з боку РФ, що Олег – громадянин України, і він за всіма документами прибув відбувати покарання в Лабитнангі, у ВК-8, саме як громадянин України, почалася, так би мовити, “стара пісня”… – всі кримчани, які не відмовилися від громадянства РФ, автоматично набувають російське громадянство”, – передала суть зауважень російського омбудсмена Денисова.

Читайте також:
Олег Сенцов: “Кінець близький, і це не про звільнення”

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, але він відмовляється припиняти голодування.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна