Миротворчий контингент на Донбасі потребує 20 тисяч військових на чолі зі шведами, – експерт ООН

 

Організація Об’єднаних Націй має розглянути застосування контингенту чисельністю 20 тисяч військовослужбовців з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисяч поліцейських, щоб допомогти вирішити кризу в Україні.

Про це йдеться у звіті, який має бути презентований високопосадовцям з різних країн цього тижня на Мюнхенській конференції безпеки, інформує агенція Reuters.

Звіт склав колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який тепер є радником президента України Петра Порошенка.

“Для операції необхідно залучити низку європейських країн, таких як Швеція, країн, які мають досвід миротворчих операцій, таких як Бразилія, та країн, яким довіряє Росія, таких як Білорусь”, – заявив співавтор звіту і експерт з ООН Колумбійського університету Річард Гован (Richard Gowan).

Деякі дипломати та експерти називали потребу в миротворцях у кількості 50 тисяч осіб, однак, на думку Гована, ця цифра є нереалістичною, і Москва буде проти такого великого контингенту.

Річард Гован відзначив, що створення миротворчих сил може дозволити провести  місцеві вибори на Сході України відповідно до досягнутих у Мінську домовленостей.

“Якщо вдасться достатньо швидко розгорнути присутність на місцях, можна було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім залишити миротворців на період “охолодження”, наприклад, на два роки загалом”, – наголосив експерт.

Водночас на шляху до затвердження миротворчих сил ООН є великі перешкоди, відзначає інформагентство. Адже Росія, у якої є право вето як у постійного члена Ради Безпеки ООН, повинна погодитись з усіма деталями.
Окрім того, Швеція повинна погодитись очолити місію.

Читайте також:
Міністри нормандського формату можуть зустрітися в лютому в Мюнхені, – Клімкін

З Росії є позитивні сигнали щодо миротворців на Донбасі,
– канцлер Австрії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна