Посол України при ООН: Найближчим часом зрушень щодо миротворців на Донбасі не буде, Росія проти

 

Рада безпеки ООН була готова почати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але Росія відкинула практично всі суттєві положення міжнародного плану.

Про це заявив посол України при Оргнанізації Об’єднаних націй Володимир Єльченко в інтерв’ю “Європейській правді”.

“Радбез справді був готовий починати роботу над мандатом миротворчої операції, але Росія відкинула практично всі важливі положення і повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ”, – сказав Єльченко.

За його словами, миротворці мають стояти на державному кордоні між Україною і Росією, але Росія цей варіант відкидає.

“І це – “червона лінія”, яку ніхто ніколи не перейде. Тому мені здається, що найближчим часом зрушень у цьому питанні не буде.
Так, шанс був, але Росія його не використала чи не дала можливості використати його”, – підкреслив Володимир Єльченко.

На думку дипломата, Росія від початку не хотіла миротворчої операції ООН на території Донбасу.

“Я думаю, що це була просто гра… Їм потрібне або збереження ситуації, яка є на зараз, або так звана “миротворча” операція на російських умовах, яка заморозила б цей конфлікт на десятиліття. Адже ми б отримали таку миротворчу операцію, з якою потім не знали б, що й робити і як її звідти вивести”, – сказав Єльченко.

Читайте також:
Німеччина чекає миротворців ООН на Донбасі
ще до березневих виборів президента РФ

Санкції проти олігархів змусять Путіна погодитись на миротворців ООН
для Донбасу, – Клімкін

Волкер розповів, який формат миротворчої місії на Донбасі влаштовує США

Як повідомляла “Новинарня“, 20 вересня президент Петро Порошенко на Генасамблеї ООН звернувся з приводу розгортання миротворчої місії на Донбасі. Ві наголосив, що така місія має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу, включаючи кордон з Росією.
Своєю чергою в РФ заявляють, що повноцінна миротворча операція на окупованому Донбасі є неприйнятною з погляду Мінських угод, і наполягають, що миротворці ООН повинні базуватися лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Українська делегація в штаб-квартирі ООН передала на розгляд партнерам з Ради безпеки свій проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.
Однак згодом американці схилили Київ до того, що краще розглядати російський проект і вносити до нього поправки. При цьому надалі Москва назвала прийнятними лише три поправки з 29.

Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції 14 грудня підтримав миротворчий контингент ООН для Донбасу, але заявив, що Київ має домовлятися про це напряму з ОРДЛО.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна