Названо дату й місце “глобального саміту миру” з питань України: хто збереться та чого очікувати

Президент Володимир Зеленський заявив, що “саміт миру” з українського питання відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, на нього запрошені глави держав і урядів з усіх частин світу.

“Згідно з нашими домовленостями із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд, перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії. До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів”, – ідеться в дописі на сторінці президента України у твіттері 2 травня.

Зеленський каже, що “Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Усі держави, запрошені на саміт, продемонстрували свою відданість цим принципам”.

Президент України додав, що “кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України. Ідеться про глобальну роль кожної країни, а також про справжню повагу до міжнародного права та мирного співіснування в усьому світі”.

“Ці спільні правила, закріплені в Статуті ООН, захищають усі країни від нападу та насильства. Отже, наш спільний глобальний обов’язок — захищати їх реальними діями, а не лише словами. Саме про це йтиметься на першому саміті миру у Швейцарії”, – додав Зеленський.

Керівник офісу президента Андрій Єрмак у своєму коментарі нагадав, що “українську формулу миру”, на якій має базуватися саміт, наразі підтримали понад 80 держав. При цьому Росія докладає зусиль, щоб зірвати саміт.

“Ми знаємо про всі плани ворога. В нього не вийде”, – написав Єрмак.

“Якщо весь світ об’єднається навколо української формули миру, Путін більше не зможе прикривати своєю брехнею подальше продовження війни. А світ отримає платформу та інструмент до вирішення конфліктів”, – підсумував керівник ОП.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що Україна наразі не бачить сенсу кликати Росію на Глобальний саміт миру у Швейцарії, і вже тільки після консолідації позицій міжнародної спільноти контакти з Москвою все ж будуть необхідні.

Тим часом швейцарська сторона висловила переконання, що Росія неодмінно має бути включена у мирний процес.

“Росія на цьому етапі не запрошена. Швейцарія завжди виявляла відкритість щодо запрошення Росії на цей саміт. Однак Росія неодноразово і також публічно заявляла, що не зацікавлена брати участь у цьому першому саміті”, – йдеться в повідомленні міністерства закордонних справ Швейцарської Конфедерації.

У цьому пресрелізі захід, запланований на 15-16 червня на курорті Бюргеншток, називається “конференція високого рівня про мир в Україні”.

У МЗС Швейцарії підкреслили, що саміт покликаний розпочати мирний процес.

“Швейцарія переконана, що Росія повинна бути залучена до цього процесу. Мирний процес без Росії немислимий”, – заявили у відомстві.

Перший саміт миру. Контекст та прогноз

15 листопада 2022 року, через чотири дні після звільнення Херсона, президент України Володимир Зеленський в режимі онлайн презентував на саміті “Великої двадцятки”, який проходив в Індонезії, свою “формулу миру”. Реалізація її десяти пунктів, заявляє офіційний Київ, дозволила б досягти справедливого миру в Україні, забезпечити адекватне покарання агресора і унеможливити новий спалах конфлікту.

Це формально озвучена позиція Києва на гіпотетичних переговорах щодо мирного врегулювання.

“Українська формула миру” включає такі пункти:

  1. радіаційна та ядерна безпека
  2. продовольча безпека
  3. енергетична безпека
  4. звільнення всіх полонених та депортованих (у тому числі українських дітей)
  5. виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку
  6. виведення російських військ та припинення бойових дій
  7. повернення справедливості
  8. протидія екоциду
  9. недопущення ескалації
  10. фіксація закінчення війни

Як пише оглядач ВВС Святослав Хоменко (на сайті російської редакції), серед багатьох західних спостерігачів існує думка про те, що “українська формула миру” фактично описує умови капітуляції Росії, її реалізація не дає Путіну можливості закінчити конфлікт, “зберігши обличчя”, тому план Зеленського є явно нереалізовуваним.

“Реалістичним завданням установчого «мирного саміту» співрозмовники Бі-Бі-Сі називають розробку конкретної пропозиції, яка, з одного боку, охоплювала б максимальну кількість пунктів “формули миру”, а з іншого — під якою вже зараз готова була б підписатися максимальна кількість країн світу (і, відповідно, щоб їхнє зобов’язання підтримувати Україну у відповідних сферах і в майбутньому було документально зафіксоване). Таким чином, обережно передбачають співрозмовники Бі-бі-сі, результатом саміту цілком може бути певна модифікація “формули миру Зеленського”, – пише видання.

За задумом українського керівництва, перший Глобальний саміт миру має зібрати понад 100 учасників – глав держав, і вони мають “прийняти за основу” конкретний мирний план, розроблений на основі “формули Зеленського”. Потім цей план пункт за пунктом мають доопрацювати спеціально скликані тематичні робочі групи або конференції, зазначає видання.

“І вже коли розроблений партнерами спільний план буде фіналізований, можна буде говорити про наступний саміт лідерів, на якому цей план може бути переданий Росії”, – пояснила ВВС Дарія Зарівна, радниця керівника офісу президента України Єрмака.

Другий “саміт миру” має відбутися не на Європейському континенті. На цьому саміті, до участі в якому будуть запрошені й росіяни, має бути прийнято міжнародний документ, який зафіксує закінчення війни в Україні, тобто виконання останнього, 10-го пункту “української формули миру”, кажуть в ОП.

Наразі організація першого, “інавгураційного” саміту – зовнішньополітичний пріоритет номер один офісу президента. Зідзвони зі швейцарськими колегами з цього приводу відбуваються практично у щоденному режимі, каже Дарія Зарівна.

Найближчим часом потенційним учасникам саміту буде розіслано офіційні запрошення – загалом близько 160. Але їх перелік не озвучується, щоб обмежити вплив з боку Росії.

Саміт у Бюргенштоку відбудеться за тиждень після виборів до Європейського парламенту та за лічені дні після саміту “Великої сімки”, який пройде 13-15 червня в Італії. Ця обставина має полегшити логістику для лідерів країн G-7, насамперед президента США Джо Байдена, присутність якого в Бюргенштоку автоматично надасть заходу статусу глобальної важливості.

Окрема інтрига пов’язана з участю в “українському саміті” партнерів Росії з БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, ПАР).  Планом-максимум для організаторів став би приїзд до Швейцарії китайського лідера Сі Цзіньпіна, однак вона мало ймовірна. З одного боку, у березні посол Китаю у Швейцарії Ван Шітін не виключив участі його країни у цьому заході.

Позиція Китаю нині полягає в тому, що Захід має негайно припинити надсилати зброю на поле бою в Україні, бойові дії мають заморозитись на нинішній лінії зіткнення, а Київ та Москва мають негайно розпочати мирні переговори. У Києві такий підхід принципово відкидають.

Офіційно МЗС Китаю заявляє, що Пекін підтримав би “організацію у належний час мирної конференції з рівноправною участю всіх сторін” — України та Росії. Схожу позицію озвучує і Туреччина.

“Ми не бачимо, як можна запрошувати до переговорів людей, які все блокують, знищують та вбивають. Ми хочемо отримати результат. Результат – справедливий мир для України. Тому спочатку цивілізовані держави розроблять план, а вже потім залучатимуть представників Росії, які захочуть справедливого миру”, — відповів на таку пропозицію Володимир Зеленський.

Росія і сама відмовляється від участі у швейцарському саміті на умовах України, навіть якщо представників РФ туди запросять.

Проведене у січні цього року соцопитування Центру Разумкова показало, що майже 80% українців підтримують ініціативу провести міжнародну конференцію на найвищому рівні щодо досягнення миру в Україні. При цьому 58% респондентів погоджувалися з тим, що Росію запрошувати на такий захід не варто (за запрошення росіян виступають 22%).

“Цей саміт — про те, яким ми хочемо бачити повоєнний світоустрій. Якщо шукати аналогії у минулому, ми можемо згадати Тегеранську конференцію, де фактично було закладено фундамент ООН. У ній не брала участі Німеччина”, — сказала в коментарі ВВС директор програм безпеки ради зовнішньої політики “Українська призма” Ганна Шелест.

Інтенсивна та багатостороння робота над проєктом підсумкового документа саміту триває просто зараз. “Є певні тертя”, — констатує джерело ВВС, причетне до його підготовки. І додає: не виключені різні конфігурації. Зокрема, підсумковий документ може і не прийматись на саміті офіційно, а стати основою, “дорожньою картою”, та доопрацьовуватись у робочих групах. Можливо, що фінальні формулювання цього документа будуть розроблені уже в Швейцарії протягом двох днів роботи саміту.

Експерти переконані, що головним чинником, який впливатиме на те, чим закінчиться “саміт миру”, стане ситуація на полі бою в Україні. Є розрахунок на те, що ЗСУ перехоплять ініціативу, коли почне застосовуватися військова допомога з масштабного американського пакету та поліпшиться мобілізація.

“Співрозмовники ВВС зазначають: якщо до середини червня Україна демонструватиме навіть відносні успіхи на полі бою, вона зможе розраховувати на сильніші формулювання у підсумковому документі саміту. У такому разі, розраховують у команді Володимира Зеленського, серед учасників саміту знайдуться ті, хто зможе представити Москві його напрацювання, а дипломатичний і політичний тиск на Росію з боку Глобального Півдня помітно посилиться.

Якщо ж учасники заходу не будуть впевнені у військових перспективах України, велика ймовірність того, що прямо на скликаному Києвом саміті Володимира Зеленського будуть закликати до негайних переговорів із Москвою на російських умовах, а сам саміт, ймовірно, закінчиться без ухвалення підсумкового документа.

Втім, кажуть співрозмовники в експертних колах, відсутність результату також можна вважати результатом. У такому разі стане зрозуміло, що принаймні на даному етапі війни “формула миру Зеленського” “не взлітає”, і Україна буде змушена просто відкритися для обговорення альтернативних форматів врегулювання.

Уже зараз співрозмовники ВВС не виключають варіант, за якого у разі невдачі “мирного саміту” у Швейцарії в іншому місці буде скликаний інший “мирний саміт” — під егідою, наприклад, того ж Китаю чи інших адептів заморожування конфлікту на нинішній лінії зіткнення”, – пише видання.

Читайте також:
Розвідка має дані про план РФ зірвати саміт миру у Швейцарії, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна