За зиму ООН отримала повідомлення про страту щонайменше 32 захоплених українських військовополонених

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні в доповіді за три місяці зими оприлюднила нові дані про катування українських військовополонених в російському полоні, а також про різке зростання кількості достовірних повідомлень про страти захоплених українських військовополонених, пише сайт ООН.

У доповіді йдеться про інтерв’ю, проведені з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. Даніель Белль, голова ММПЛУ, заявила, що чи не під час кожного інтерв’ю йшлося про катування російськими військовими та посадовцями: побиття, застосування електричного струму, погрози розстрілу, тривале перебування в незручному положенні та імітації розстрілу, сексуальне насильство.

«Більшість військовополонених також згадують про страждання від неспроможності спілкуватись зі своїми родинами, а також відсутність задовільного харчування та медичної допомоги», — додала вона.

Протягом звітного періоду Управління Верховного комісара з прав людини отримало повідомлення про очевидну страту щонайменше 32 нещодавно захоплених українських військовополонених у 12 окремих інцидентах, йдеться в доповіді.

УВКПЛ встановило достовірність трьох випадків, у яких російські військовослужбовці стратили сімох українських військових, які склали зброю.

У восьми з повідомлених випадків опубліковані в соцмережах відео страт. Станом на 29 лютого УВКПЛ отримало підтвердження щодо одного з відео.

Також доповідь ММПЛУ містить інформацію про інтерв’ю з 44 російськими військовополоненими, які перебувають в українському полоні.

«Попри відсутність заяв про катування в офіційних місцях інтернування російських військовополонених, деякі з них надали достовірні свідчення про катування та жорстоке поводження в місцях їх тимчасового перебування після евакуації з поля бою», — йдеться в публікації.

Згідно з доповіддю, за три місяці зими внаслідок війни 429 цивільних загинули, а 1375 осіб були поранені. 712 з усіх 1804 постраждали внаслідок обстрілів ракетами та боєприпасами.

Окремо в доповіді йдеться про обстріли Харкова. У період з 29 грудня 2023 року по 10 лютого 2024 року співробітники УВКПЛ зареєстрували там звуки 84 вибухів. З них 50 припало на січень 2024 року.

Вбиті та поранені цивільні українці від початку повномасштабного вторгення. Дані ООН

У доповіді також йдеться про 767 кримінальних проваджень і 241 вирок (0,4% з них — необвинувальних) у справах про ймовірну співпрацю з окупаційною владою.

Це 38-ма доповідь УВКПЛ про ситуацію з правами людини в Україні.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру полоненому “штурмовику V” Курашову, який розстріляв полоненого ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна