Кремль розгорнув нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

Протягом останніх тижнів російські пропагандисти розгорнули активну дезінформаційну кампанію проти Франції та конкретно її президента Емманюеля Макрона і його родини, після заяви французького лідера про можливість появи західних військ в Україні.

Про це повідомляє сайт EUvsDisinfo, який веде Оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби Євросоюзу, пише “Детектор медіа“.

Як припускають експерти ЄС, цими заявами Париж зачепив Росію “за живе” й навіть налякав, тому Кремль розпочав агресивну кампанію з підриву французької влади.

Зокрема, кремлівські пропагандисти поширювали жінконенависницькі нападки на першу леді Франції Бріжит Макрон, транслюючи найбезглуздіші теорії змови щодо неї. Наприклад, що насправді Бріжит — не жінка, а чоловік.

“Кампанія, спрямована проти Франції, доводить, що жадані російські “традиційні цінності” є нічим іншим, як фасадом, що приховує потворну реальність мізогінії, мови ненависті та жорстокої дискримінації меншин”,  — ідеться у звіті.

Також російські ЗМІ називають Францію “імперіалістичною”, “нацистською”, “русофобською” країною, що “розпалює війну”.

Зокрема, пропаганда стверджувала, нібито Франція разом із Польщею бере участь у майбутньому поділі України, масово вербує солдатів через інтернет тощо.

Крім того, російські телеканали звично заговорили про русофобію та антисемітизм, обговорюючи те, що Росію не вітають на Олімпіаді-2024 в Парижі.

“Російська дезінформаційна кампанія проти Франції є хрестоматійним прикладом того, як Москва ставить тактику маніпулювання інформацією на службу політичному порядку денному країни”, — пишуть експерти.

Емманюель і Бріжит Макрон

Основною метою кремлівських дезінформаційних наративів є атакувати внутрішню згуртованість французького суспільства, довіру людей до керівництва, інтереси Франції за кордоном та її альянси, як-от між Францією та Україною, а також підірвати позиції Парижа у франкомовних частинах Африки.

Читайте також:
Заяви Макрона щодо введення військ в Україну розлютили чиновників США. Bloomberg розповів про їхні побоювання

У червні 2023 року французький орган протидії іноземному втручанню VIGINUM звинуватив Росію в онлайн-кампанії з дезінформації проти Франції. Метою цієї кампанії, в якій брали участь російські суб’єкти, а також державні структури або структури, пов’язані з Росією, було створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні. Ця кампанія базувалась, серед іншого, на створенні фальшивих інтернет-сторінок державних органів влади і сайтів провідних медіа Франції.

У січні 2024 року Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні “скоординованої дезінформації” проти Франції після публікації російських пропагандистів про нібито загибель “французьких найманців” унаслідок удару по Харкову. В оборонному відомстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася.

EUvsDisinfo є проєктом Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх справ — дипломатичного відомства ЄС. Проєкт запустили у 2015 році задля аналізу дезінформаційних кампаній Росії проти ЄС, окремих країн-членів і сусідів Євросоюзу та реагування на них.

Контекст

Як писала “Новинарня“,  26 лютого в Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона зібралися близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських. В Єлисейському палаці  метою переговорів назвали “мобілізацію і вивчення всіх засобів ефективної підтримки України”.

На цій зустрічі була присутня переважна більшість європейських лідерів, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда, а також прем’єр-міністри близько 15 країн ЄС. Крім того, у зустрічі взяли участь представники США та Канади і глава британської дипломатії Девід Кемерон.

Президент Франції Емманюель Макрон після цієї конференції заявив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності. Крім того, лідер Франції допустив відправку західних військ до України в майбутньому. Однак зауважив, що нині згоди з цього питання немає, але виключати цього не можна.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну, що раніше допустив президент Франції Емманюель Макрон.

“Думки тут різняться, але таких рішень немає”, – сказав Дуда, зауваживши, що навколо цього питання на зустрічі точилася найгарячіша дискусія.

Згодом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на тлі повідомлень, що лунають від західних політиків, заявив, що Альянс не планує надсилати війська в Україну.

Читайте також:
“Не допустити перемоги РФ”: Макрон знову говорить про можливість відправки військ в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна