Питання відправлення військових в Україну викликало дискусію, згоди немає: Дуда підбив підсумки зустрічі лідерів ЄС у Парижі

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що на неформальному саміті в Парижі 26 лютого, окрім військової, йшлося і про інші форми підтримки України.

Про це пише RMF FM.

Зокрема, партнери порушили питання підтримки у розмінуванні України, а також у навчанні охорони українського кордону, наприклад, кордону з Білоруссю, який, як наголосив Дуда, “становить значну загрозу і також вимагає активності українських сил”.

Торкаючись питання розмінування, президент Польщі зазначив, що потенційні гравці дуже різні – починаючи від приватних компаній, які займаються цим у багатьох країнах, і закінчуючи такими силами, як поліція, яка також має саперів і може надати підтримку Україні.

На зустрічі також обговорювали промислову співпрацю з Україною, зокрема, у сфері ракетної промисловості.

Дуда зазначив, що “Україна має власне ракетне виробництво, але можна передати, зробити доступними сучасні технології, якими володіють західні країни. Насамперед, країни НАТО, які могли б сьогодні модернізувати українське виробництво і зробити саму Україну здатною виробляти набагато більш сучасні ракети для своїх оборонних потреб, ніж вона це робила досі”.

Президент Польщі заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну, що раніше допустив президент Франції Емманюель Макрон.

“Думки тут різняться, але таких рішень немає”, – сказав Дуда, зауваживши, що навколо цього питання точилася найгарячіша дискусія.

Він висловив сподівання, що “найближчим часом ми спільно зможемо підготувати значні поставки боєприпасів в Україну”.

“Це зараз дуже важливо. Це те, чого дійсно потребує Україна. Те, про що неодноразово говорив президент України Володимир Зеленський”, – заявив Анджей Дуда.

Контекст

Як писала “Новинарня“,  26 лютого в Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона зібралися близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських. В Єлисейському палаці  метою переговорів назвали “мобілізацію і вивчення всіх засобів ефективної підтримки України”.

На цій зустрічі була присутня переважна більшість європейських лідерів, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда, а також прем’єр-міністри близько 15 країн ЄС. Крім того, у зустрічі взяли участь представники США та Канади і глава британської дипломатії Девід Кемерон.

Президент Франції Емманюель Макрон після цієї конференції заявив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності. Крім того, лідер Франції допустив відправку західних військ до України в майбутньому. Однак зауважив, що нині згоди з цього питання немає, але виключати цього не можна.

Читайте також:
РФ може напасти на країни НАТО за кілька років. Маємо бути готові, – Макрон на саміті в Парижі на підтримку України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна