Макрон оголосив про створення коаліції далекобійної зброї для України. І не виключив відправлення військ Заходом

Президент Франції Еммануель Макрон після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, заявив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності. Крім того, лідер Франції допустив відправку західних військ до України в майбутньому.

Про це пише видання Le Monde, цитує “Європейська правда” 27 лютого.

Макрон повідомив, що було ухвалене рішення “створити коаліцію для глибоких ударів, а отже, ракет і бомб середньої і великої дальності”.

“Протягом наступних десяти днів ми збираємося покласти всі ці зусилля на стіл переговорів, тому що ми звернулися до багатьох європейських і неєвропейських країн, які мають у своєму розпорядженні боєприпаси”, – заявив французький лідер, який також закликав європейців “виробляти більше”.

Щодо відправки західних військ в Україну, то, за словами Макрона, нині згоди з цього питання немає, але виключати цього не можна.

Президент Франції запевнив, що союзники зроблять “все необхідне, щоб Росія не змогла виграти цю війну”. “Все можливе для досягнення цієї мети”, – додав він, говорячи про форми підтримки, що будуть надані Україні.

Макрон не став говорити більше про позицію Франції з цього питання, посилаючись на “стратегічну невизначеність”.

“Я не буду знімати двозначність сьогоднішніх дебатів, називаючи імена. Я кажу, що це питання було підняте як один із варіантів.

Багато людей, які сьогодні кажуть “Ніколи, ніколи”, були тими самими людьми, які два роки тому казали: “Ніяких танків, ніяких літаків, ніяких ракет дальнього радіусу дії”, – зазначив Макрон.

Та додав: “Давайте матимемо смирення визнати, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і було метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети”.

До цього часу Франція ніколи не згадувала про варіант відправку західних військ в Україну.

Відповідаючи на запитання після зустрічі в Єлисейському палаці, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що питання про відправку наземних військ не стояло на порядку денному.

Контекст

Як писала “Новинарня“,  26 лютого в Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона зібралися близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських. В Єлисейському палаці  метою переговорів назвали “мобілізацію і вивчення всіх засобів ефективної підтримки України”.

На цій зустрічі була присутня переважна більшість європейських лідерів, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда, а також прем’єр-міністри близько 15 країн ЄС. Крім того, у зустрічі взяли участь представники США та Канади і глава британської дипломатії Девід Кемерон.

Читайте також:
Франція передасть Україні новітні дрони-камікадзе власного виробництва

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна