Заяви Макрона щодо введення військ в Україну розлютили чиновників США. Bloomberg розповів про їхні побоювання

Заяви президента Франції Еммануеля Макрона щодо можливого введення іноземних військ в Україну викликали миттєву критику з боку канцлера Німеччини Олафа Шольца і розлютили американських чиновників, які приватно кажуть, що такий крок може призвести до розпалювання ворожнечі з Москвою.

Про це 27 березня пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Оскільки Сполучене Королівство більше не входить до Євросоюзу, а уряд Німеччини розколотий, Емманюель Макрон перетворює себе на де-факто фігуру зовнішньої політики континенту. Він взяв на себе провідну роль у протистоянні російській агресії та гуманітарній катастрофі в Газі. Але не всі його союзники переконані, що він найкращий поборник їхніх інтересів, зазначає видання.

 За словами співрозмовника агентства, натяки Макрона були зроблені для того, щоб змусити російського правителя Володимира Путіна міркувати, але посадовці, знайомі з дискусіями в НАТО щодо України, кажуть, що ці слова могли мати протилежний ефект.

За словами високопоставленого американського чиновника, змусивши Берлін публічно виключити можливість відправки військ, Макрон зумів розвіяти ту неоднозначність, яка існувала щодо місцезнаходження червоних ліній союзників. Коментарі президента Франції були також не дуже розумними з точки зору оперативної безпеки, оскільки, як зазначає агентство, кілька країн вже негласно розмістили певний контингент в Україні.

Джерело агентства розповіло, що деякі прем’єр-міністри країн ЄС очікують від Макрона лідерства, і багато хто вітає його жорстку позицію щодо Росії. Водночас критики президента Франції кажуть, що він більше говорить, ніж діє.

Bloomberg навів приклад Чехії, що очолює ініціативу із закупівлі близько 800 тисяч снарядів для України. Попри те, що минулого місяця Макрон заявив, що підтримує чеську ініціативу, Франція ще не зробила жодного фінансового внеску.

Загалом з початку повномасштабної війни РФ проти України Франція значно відставала від своїх союзників за загальним обсягом допомоги. Вона пообіцяла надати Києву менше двох мільярдів євро на підтримку, на відміну від 22 мільярдів євро, виділених Німеччиною.

Контекст

Як писала “Новинарня“,  26 лютого в Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона зібралися близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських. В Єлисейському палаці  метою переговорів назвали “мобілізацію і вивчення всіх засобів ефективної підтримки України”.

На цій зустрічі була присутня переважна більшість європейських лідерів, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда, а також прем’єр-міністри близько 15 країн ЄС. Крім того, у зустрічі взяли участь представники США та Канади і глава британської дипломатії Девід Кемерон.

Президент Франції Емманюель Макрон після цієї конференції заявив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності. Крім того, лідер Франції допустив відправку західних військ до України в майбутньому. Однак зауважив, що нині згоди з цього питання немає, але виключати цього не можна.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну, що раніше допустив президент Франції Емманюель Макрон.

“Думки тут різняться, але таких рішень немає”, – сказав Дуда, зауваживши, що навколо цього питання на зустрічі точилася найгарячіша дискусія.

Згодом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на тлі повідомлень, що лунають від західних політиків, заявив, що Альянс не планує надсилати війська в Україну.

Читайте також:
Франція незабаром передасть Україні 78 гаубиць Caesar
Захід не повинен виключати відправку військ в Україну, – прем’єрка Естонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна