Столтенберг відповів, чи відправлятиме НАТО війська в Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на тлі повідомлень, що лунають від західних політиків, заявив, що Альянс не планує надсилати війська в Україну.

Про це 27 лютого пише Associated Press з  посиланням на слова генсека.

Столтенберг зазначив, що “союзники по НАТО надають безпрецедентну підтримку Україні. Ми робимо це з 2014 року і посилили підтримку після повномасштабного вторгнення. Але немає ніяких планів щодо бойових військ НАТО на місці в Україні”.

Генсек назвав повномасштабне вторгнення Росії до України агресивною війною, яка грубо порушує міжнародне право. 

“Згідно з міжнародним правом, Україна, звичайно, має право на самооборону, і ми маємо право підтримати її у відстоюванні цього права”, – додав Столтенберг.

НАТО як альянс надає Україні лише нелетальну допомогу і підтримку, таку як медикаменти, обмундирування і зимове спорядження. А члени Альянсу надсилають зброю і боєприпаси на двосторонній основі або групами.

Будь-яке рішення про введення військ від імені НАТО вимагатиме одностайної підтримки всіх країн-членів.

Контекст

Як писала “Новинарня“,  26 лютого в Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона зібралися близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських. В Єлисейському палаці  метою переговорів назвали “мобілізацію і вивчення всіх засобів ефективної підтримки України”.

Президент Франції Емманюель Макрон після цієї конференції заявив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності. Крім того, лідер Франції допустив відправку західних військ до України в майбутньому. Однак зауважив, що нині згоди з цього питання немає, але виключати цього не можна.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда, говорячи про підсумки саміту, заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну, що раніше допустив президент Франції Емманюель Макрон.

“Думки тут різняться, але таких рішень немає”, – сказав Дуда, зауваживши, що навколо цього питання точилася найгарячіша дискусія.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна