В Україні створять жіночий підрозділ БПЛА: як до нього долучитися

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції з Силами оборони.

Про це повідомив засновник Центру підтримки аеророзвідки, військовослужбовець, віднедавна командир роти ударних дронів “Орден Сантьяго” Ігор Луценко у своєму Facebook.

“Невеликий поки що, я так розумію, але все залежить від того, наскільки великим буде попит на участь у такому підрозділі. Робота з (відносно) складними системами, що потребує технічної грамотності, уважності та акуратності, базових інженерних навичок і творчого тактичного мислення”, – зазначив він.
Набір у підрозділ проходитиме через конкурсний відбір:
  • визначення, наскільки кандидатки здатні виконувати бойові завдання в рамках підрозділу,
  • навчання,  яке водночас є і способом відбору;
  • перевірки СБУ;
  •  фінальне рішення про зарахування у підрозділ.

“Знання та досвід у сфері пілотування, експлуатації, ремонту, обслуговування БПЛА або подібних систем будуть плюсом. Звісно, не завадять військові навички, від сапера і до медика чи стрільця. Досвід програмування, роботи за технічними спеціальностями (електроніка, радіо тощо) будуть теж плюсом. Але головне — готовність вчитися і готовність притиратися до колективу, бо як без цього на війні?” – написав Луценко.

Перший крок приєднання до підрозділу – заповнення короткої анкети з резюме за покликанням.

Військовий також зазначив, що чоловіки, які хочуть служити у війську і займатися БПЛА, можуть подавати дані у цю ж анкету. “Там пошукають для вас варіанти”, — зауважив він.

“А тепер додам свою персональну думку щодо цієї ідеї. Звісно, те, що українцям і українкам доводиться воювати — це погано. Але те, що з’являються ініціативи, щоб створити максимально комфортні умови військової служби для усіх категорій добровольців — це добре. На жаль, у ворога велика перевага у живій силі, тому не слід нехтувати будь-якими ідеями, котрі дозволяють скоротити цей розрив”, — пише командир роти ударних БПЛА “Орден Сантьяго”.

Луценко нагадав, що перший український жіночий підрозділ було створено в лавах Українських січових стрільців перед Першою світовою війною. А один із найвідоміших жіночих підрозділів у світі — це Жіночі королівські військово-повітряні сили Великої Британії.

Читайте також:
Стерненко: навіщо в ЗСУ на базі недоукомплектованих рот ударних БпАК створюють батальйони?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна