Стерненко: навіщо в ЗСУ на базі недоукомплектованих рот ударних БпАК створюють батальйони?

Сергій Стерненко
армійський волонтер напрямку БПЛА

(FB)

Нещодавно командування ЗСУ пішло на досить неоднозначне рішення. Інформація публічна, тож можу прокоментувати.

На базі багатьох рот ударних безпілотних авіаційних комплексів (РУБпАК) нині створюються батальйони.
Це на загальноармійському рівні, мова не йде про майбутні Сили безпілотних систем.

На перший погляд, рішення наче непогане — наростити штат дронщиків та звести їх у більші підрозділи. Але є нюанси.

1. Чимало таких рот досі недоукомплектовані. І навіть на їхній базі створюють батальйони. Це досить дивно, адже коли в тебе немає структури нижчого рівня, формувати на її базі більшу — приректи себе на провал.

2. На посади комбатів подекуди призначаються люди, що не мали відношення до цих рот. Вже працюючі команди у кращому разі отримують нового командира, який не заважає. У гіршому — який уявлення про роботу БпЛА не має.

3. Найважливіше. Генштабу ще від минулого року пропонувалось замість укрупнення РУБпАКів піти шляхом легалізації вже існуючих підрозділів у батальйонах. Простими словами — дати тим же FPV-ішникам штатку взводів БпАК під роботу з дронами у рідних батальйонах. Щоб вони могли продовжувати виконувати завдання в інтересах своїх батальйонів і далі, але вже з нормальним кадровим і матеріальним забезпеченням.

Натомість такі штатні розписи надали тільки окремим існуючим батальйонам, але глобально пішли іншим шляхом — створювати окремі батальйони БпАК.

Це ускладнить залучення FPV-розрахунів до виконання завдань на невеликих ділянках фронту, де стоять механізовані батальйони. Прикомандирування проблеми не вирішить, додасть потреби в часі на злагодження та налагодження роботи, а тут є своя специфіка.

Окремі бати БпАК нам справді потрібні для виконання спеціальних та окремих оперативних завдань. Та передусім треба взводи БпАК, щоб свою піхоту могли підтримати свої FPV-ішники. Або відбити штурм ворога на невеликій ділянці, де він наступає.

Повальне укрупнення підрозділів радше заважатиме ефективній роботі, аніж дасть позитивні результати.

Дуже шкода, що вище командування пішло на цей крок.

Ми втратимо час і ефективність, а часу у нас зараз зовсім немає.

Читайте також:
Росія замовляє в Китаї десятки тисяч тепловізійних FPV-дронів. Що робити нам? – Стерненко


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна