З полону повертаються 230 захисників і захисниць. Це – найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін

Відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок.

Про це увечері в середу, 3 січня, повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Так, додому повертаються 230 захисників.

Серед них представників:

  • Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14),
  • Національної гвардії – 55,
  • Державної прикордонної служби – 38,
  • Національної поліції – 1
  • шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус “пошук особи” (48).

У Координаційному штабі висловили окрему подяку за активну участь у реалізації цього обміну Об’єднаним Арабським Еміратам.

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

“Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 обрмп. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання”, – повідомили в Коордштабі.

Крім того, побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Як зазначив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, це вже 49-й обмін.

Загалом із російського полону звільнено вже 2828 захисників.

Про звільнення з полону повідомив також президент України Володимир Зеленський.

“Наші – вдома. З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та “Азовсталь”.

Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі”, – написав він у соцмережі.

Разом з тим, як повідомили в міноборони РФ, Україна передала державі-агресору 248 її військових.

Фоторепортаж – з ФБ-сторінки Володимира Зеленського (гортайте): 

обмін 3 січня 2024 року 8 обмін 3 січня 2024 року 7 обмін 3 січня 2024 року 6 обмін 3 січня 2024 року 5 обмін 3 січня 2024 року 4 обмін 3 січня 2024 року 3 обмін 3 січня 2024 року 2 обмін 3 січня 2024 року 1 обмін 3 січня 2024 року
<
>
Обмін 3 січня, фото з ФБ Володимира Зеленського

Передісторія

14 січня 2023 року стало відомо, що Росія зірвала запланований великий обмін військовополоненими. Надалі у Стамбулі про обмін говорили омбудсмани двох країн Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова; було зафіксовано кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та заручників.

Як інформувала “Новинарня“, попередні великі обміни відбувалися:

Читайте також:
Незабаром трек з обміну військових спрацює, а Ердоган результату щодо кримських бранців РФ поки не показав, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна