Верховний суд штату Колорадо заборонив Трампу брати участь у виборах

У США Верховний суд штату Колорадо ухвалив рішення про видалення Дональда Трампа зі списку кандидатів на праймеріз від Республіканської партії наступного року через його роль у повстанні 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа захопили Конгрес США.

Водночас це рішення відтерміноване до 4 січня – до цього часу команда Трампа може подати апеляцію, долю якої має вирішити Верховний суд США, повідомляє “Укрінформ“.

Таким чином,  у вівторок, 19 грудня, Верховний суд Колорадо скасував рішення судді першої інстанції, який раніше постановив, що 14-та поправка Конституції США про відсторонення посадовців за організацію заколоту не стосується президента.

“За” проголосували чотири судді, троє висловилися проти.

“Президент Трамп не просто підбурював до повстання. Навіть коли облога Капітолію була в повному розпалі, він продовжував підтримувати її, неодноразово вимагаючи, щоб віце-президент [Майк] Пенс відмовився виконувати свій конституційний обов’язок, і телефонував сенаторам, щоб переконати їх зупинити підрахунок голосів на виборах. Ці дії становили відкриту, добровільну і пряму участь у заколоті“, – написала більшість суддів у своїй думці.

Кілька попередніх спроб викреслити Трампа з виборчого бюлетеня в інших штатах не увінчалися успіхом. Його команда вже заявила про намір оскаржити рішення суду Колорадо у Верховному суді США.

14-та поправка до Конституції США була ухвалена після Громадянської війни 1868 року. Вона, зокрема, забороняє особам, які раніше присягалися підтримувати Конституцію, а потім вдалися до повстання чи заколоту, обіймати в майбутньому вищі виборчі посади.

Водночас ця поправка наділяє Конгрес США повноваженнями скасувати такі обмеження, якщо це підтримають дві третини конгресменів у кожної палаті.

Передісторія

Надвечір 6 січня 2021 року натовп прибічників тоді чинного президента Дональда Трампа взяв штурмом будівлю Капітолію – парламенту США – у Вашингтоні.

Попри те, що демократ Джо Байден на президентських виборах переміг зі значним відривом та захистив свою перемогу в судах, ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США 6 січня.

На цей день Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Він особисто виступав перед натовпом із заявами про “вкрадені” в нього вибори та спрямував своїх прибічників на Капітолій.

Мітингувальники влаштували сутички з поліцією, прорвали охорону навколо та всередині Капітолію і на деякий час захопили будівлю парламенту. Вони розбивали вікна й влаштовували безчинства в деяких кабінетах.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.

У сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму Капітолію загинули чотири людини. Зокрема, поліція застрелила 35-річну жінку з числа протестувальників, яка намагалася залізти в розбите вікно. Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Згодом правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу та зрештою затвердив результати президентських виборів.

Унаслідок заворушень 6 січня понад 50 співробітників поліції Капітолію та поліції Вашингтона отримали тілесні ушкодження й кілька співробітників поліції Капітолію були госпіталізовані з серйозними травмами.

Читайте також:
Трампу пред’явили четверте обвинувачення. Дали час, щоб здався добровільно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна