“Це спроба перевороту”: прибічники Трампа прорвалися в Капітолій, перешкоджаючи оголошенню результатів виборів

оновлено

Прибічники чинного президента США Дональда Трампа у Вашингтоні увірвалися до будівлі Капітолію, де на засіданні Конгресу має відбутися процедура підрахунку голосів виборників та оголошення переможця президентських виборів.

Як передає CNN, до початку офіційної процедури в середу, 6 січня, перед Капітолієм зібралися сотні прихильників Трампа. Перед засіданням Конгресу почалися сутички демонстрантів з поліцією та штурм загороджувальних бар’єрів.

Прибічники діючого президента тримають прапори США, виборчу символіку Трампа, плакати “Ні соціалізму” тощо.

Після того, як поліція Капітолію оголосила, що протестувальникам вдалося увірватися в будівлю, законодавчі процедури в Конгресі були призупинені.

Віцепрезидента Майка Пенса евакуювали.

Кадр відео

Fox News інформує про те, що правоохоронці застосовують сльозогінний газ проти нападників. Конгресменам порадили вдягти захисні маски.

Конгресмен-республіканець Адам Кінцінгер з Іллінойсу у своєму дописі у твіттері назвав події в Капітолії це “спробою державного перевороту”.

Президент Дональд Трамп попросив громадян підтримати поліцію і зберігати мир.

“Підтримайте поліцію Капітолію та правоохоронців. Вони справді на боці нашої країни. Залишайтеся мирними”, – написав Трамп у твіттері.

У наступному дописі Трамп ще раз закликав: “Я прошу всіх в американському Капітолії зберігати мир. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми – партія правопорядку, поважайте закон і наших великих чоловіків та жінок у синьому (поліціянтів – “Н”). Дякую!”

Як інформує CNN, “кілька правоохоронців дістали поранення, щонайменше одного доправили до лікарні”.

Протестувальники всередині Капітолію

Дональд Трамп у твіттері засудив позицію віцепрезидента Майка Пенса.

“У Майка Пенса не вистачило мужності зробити те, що мало бути зроблено для захисту нашої країни та нашої Конституції, надавши Штатам шанс засвідчити виправлений набір фактів (щодо результатів виборів – “Н”), а не ті шахрайські й неточні, які вони просили попередньо засвідчити. США вимагають правди!” – написав чинний президент.

Дональд Трамп записав коротке відеозвернення та передав його не телебачення.

Він почав зі слів про те, що він не визнає свою поразку. “У нас були вкрадені вибори”, – сказав президент.

Але водночас Трамп закликав своїх прибічників, багато з яких приїхали до Вашингтона з регіонів, залишити столицю та “піти додому”.

“Ніхто не має постраждати”, – повторив президент США.

Трамп не став окремо звертатися до людей, які штурмували Капітолій та перебувають всередині, і не став характеризувати їхні дії.

Згодом Twitter заблокував це звернення Трампа та ще два дописи як неправдиві та позбавив його можливості дописувати у блог протягом 12 годин.

Обраний президент США Джо Байден назвав дії протестувальників “нападом на демократію”.

“Загроза безпеці обраних посадових осіб – це не протест, це – бунт. Світ спостерігає. Як і багато інших американців, я шокований та засмучений тим, що наша країна, котра довго залишалася маяком світла і надією на демократію, підійшла до такого похмурого моменту”, – заявив Байден.

“У цей час наша демократія піддається безпрецедентному нападу… Дозвольте мені сказати дуже чітко: сцени хаосу в Капітолії не показують справжню Америку. Вони не показують, хто ми. Те, що ми бачимо, – це дрібка екстремістів, що творять беззаконня. Це не інакомислення. Це безлад. Це хаос. Це межує із заколотом. І йому потрібно покласти край просто зараз”, – сказав представник демократів у зверненні.

На тлі заворушень у центрі Вашингтона мер міста Мюріель Боузер запровадила в окрузі Колумбія “комендантську годину” – з 18:00 6 січня до 6:00 7 січня.

Тим часом у штаб-квартирі Республіканського національного комітету у Вашингтоні виявлено вибуховий пристрій.

Як передає “Європейська правда“, про це, посилаючись на свої джерела пише New York Times.

Як повідомляють співрозмовники видання, у штабі республіканців саморобний вибуховий пристрій вже знищено саперами.

Одночасно було евакуйовано й штаб-квартиру Демократичного національного комітету, де було знайдено підозрілу посилку. Інформації, чи була в ній вибухівка, наразі немає.

Загалом через події навколо штурму Капітолію загинуло четверо осіб, серед них одна жінка і двоє чоловіків. Про це на пресконференції повідомив керівник поліції округу Колумбія Роберт Конті. Він не уточнив, чи були ці люди причетні до штурму.

Як стало відомо, одна із загиблих – жінка з числа протестувальників, що померла в госпіталі від вогнепального поранення. Вона була поранена, коли натовп намагався прорватися через закриті двері Капітолію, де з іншого боку була озброєна поліція. Померла була ідентифікована як жителька Сан-Дієго, військовий ветеран Ешлі Баббіт, повідомляє NBC Сан-Дієго.

Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Також у поліції заявили про 52 арештованих унаслідок насильства в Капітолії.

Пізно ввечері будівлю Капітолію було очищено від протестувальників, Конгрес відновив роботу.

“Приголомшливий прояв бунту став першим випадком, коли Капітолій США був захоплений, відтоді як британці напали та спалили цю будівлю в серпні 1814 року”, – цитує CNN Семюела Холідея, представника Історичного товариства Капітолію США.

Варто зазначити, що Дональд Трамп до останнього не визнавав перемогу демократа Джо Байдена на виборах президента та на мітингу напередодні засідання Конгресу обіцяв “пекельну битву” за Білий дім. Також Трамп закликав до мобілізації виборців Республіканської партії, аби вони проголосували за кандидатів у сенатори.

Однак, за даними ЗМІ, обидва вакантні мандати від штату Джорджія дісталися демократам. При цьому чинних сенаторів-республіканців із мінімальним відривом перемогли чорношкірий пастор (Рафаель Ворнок) та 33-річний новачок у політиці (Джон Ософф).
Тепер у Сенаті демократи та республіканці матимуть 50 на 50 місць, однак вирішальний голос належатиме віцепрезиденту (Камалі Гарріс). Тож верхня палата Конгресу переходить під контроль Демократичної партії.

Читайте також:
Конгресмени вимагають від ФБР відкрити кримінальну справу проти Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна