Ціною 4 загиблих: заколот у США придушено, Конгрес відновив роботу

доповнено

Обидві палати Конгресу США поновили роботу після евакуації внаслідок захоплення будівлі Капітолію прихильниками президента Дональда Трампа.

Як повідомило CNN, ввечері 6 січня за східним часом США будівля була очищена від протестувальників. Для цього правоохоронці з боку Сенату застосували димові гранати. Вікна на західній стороні Сенату були розбиті. Нападників вивели з приміщення.

Загалом через події навколо штурму Капітолію загинуло четверо осіб. Про це на пресконференції повідомив керівник поліції округу Колумбія Роберт Конті. Він не уточнив, чи були ці люди причетні до штурму.

Як стало відомо, одна із загиблих – жінка з числа протестувальників, що померла в госпіталі від вогнепального поранення. Вона була поранена, коли натовп намагався прорватися через закриті двері Капітолію, де з іншого боку була озброєна поліція. Померла була ідентифікована як жителька Сан-Дієго, військовий ветеран Ешлі Баббіт, повідомляє NBC Сан-Дієго.
Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Остаточна кількість затриманих невідома, але в поліції заявляли про 52 арештованих під час нападу на Капітолій.

За словами Роберта Конті, більшість затримань (47) пов’язані з порушенням комендантської години. Ще чотирьох арештували за носіння пістолетів без ліцензій, а одного – за зберігання забороненої зброї.

Також у поліції підтвердили інформацію про саморобну вибухівку, виявлену в штабі Республіканського національного комітету у Вашингтоні, а також що аналогічний вибуховий пристрій було виявлено і в офісі Демократичної партії.

Мер Вашингтону Мюріель Боузер заявила про своє рішення продовжити режим надзвичайної ситуації на 15 днів (раніше “комендантська година” діяла з 18:00 до ранку).
Якщо це розпорядження не буде скасоване, НС триватиме до запланованої інавгурації новообраного президента Джо Байдена 20 січня.

Після відновлення роботи Конгрес зокрема проголосував проти спроби скасувати волю виборців Арізони, за це висловилися 303 члени Палати представників та 93 сенатори.

“Це рішення розглядалося Конгресом напередодні його захоплення прихильниками президента Трампа. Як відзначається, через це редакція, за яку голосував Сенат виявилася більш різкою, аніж початкова. Більш того, резолюцію підтримали частина республіканців, які досі уникали цього”, – пише “Європейська правда“.

Серед інших, впливовий сенатор-республіканець, кандидат у президенти на виборах 2012 року Мітт Ромні виступив із різким звинуваченням на адресу свого однопартійця, президента Дональда Трампа. У своїй публічній заяві Ромні поклав на Трампа відповідальність за шалені події у Вашингтоні та назвав його “егоїстичним чоловіком з ураженою гордістю”, який змінився за два місяці від президентських виборів. Ромні закликав однопартійців змінити ставлення до Трампа й припинити допомагати йому в оскарженні результатів виборів.

“Те, що відбулося сьогодні – це заколот, підбурений президентом США. Ті, хто вирішить продовжити підтримувати його небезпечну гру, оскаржуючи результати законних демократичних виборів, назавжди залишаться співучасниками безпрецедентної атаки на демократію. Їх запам’ятають через їхню роль у цьому ганебному епізоді американської історії”, – заявив Ромні.

“Приголомшливий прояв бунту став першим випадком, коли Капітолій США був захоплений, відтоді як британці напали та спалили цю будівлю в серпні 1814 року, під час британсько-американської війни 1812-1815 років”, – цитує CNN Семюела Холідея, представника Історичного товариства Капітолію США.

“Європейська правда” пояснює: попри те, що демократ Джо Байден виграв вибори зі значним відривом (він отримав 306 голосів виборників, а чинний президент Трамп – 232 голоси) та захистив свою перемогу в судах, формальна процедура визнання результатів виборів у США ще не завершилася. Її ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США, призначений на 6 січня.
Саме на цей день чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі прорвали охорону навколо і всередині Капітолію і на деякий час захопили будівлю парламенту США.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях.
Формально Трамп закликав до миру і підтримку дій поліції. Але він знову заявив про фальсифікацію результатів виборів та не засудив своїх прибічників, які прорвалися в будівлю Капітолію.

Читайте також:
“Це спроба перевороту”: прибічники Трампа прорвалися в Капітолій, перешкоджаючи оголошенню результатів виборів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна