Кінець епопеї: Конгрес проголосував, Пенс оголосив Байдена обраним президентом США

 

Конгрес США офіційно затвердив перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах у США.

У ніч на 7 січня це зробили обидві палати американського парламенту, попри заворушення й захоплення Капітолію прибічниками Дональда Трампа ввечері.

Голоси виборників були схвалені після того, як Палата представників і Сенат США відхилили заперечення проти результатів виборів у штатах Пенсильванія та Аризона.

Зокрема, у голосуванні щодо Пенсільванії, де Дональд Трамп найактивніше заперечував результати виборів, голоси сенаторів розподілилися 92 на 7, членів Палати представників – 282 на 138.

Після підрахунку голосів від штату Вермонт кандидатури президента Джо Байдена і віцепрезидента Камали Гарріс досягли порогу 270 голосів, після чого їхня перемога стала юридично підтвердженою навіть у разі оскарження решти штатів.

“Заперечувати проти формальної сертифікації голосів виборників у кожному штаті – таким був план Трампа, щоб затягнути процес визначення перемоги Байдена.
Утім, після вечірніх подій конгресмени від республіканців не стали оскаржувати результати у всіх штатах й обмежились лише Джорджією, Невадою, Мічиганом, Аризоною та Пенсильванією, де невелика перевага голосів на користь Байдена викликала особливо багато нарікань Трампа”, – передає BBC.

Відтак після повного підрахунку голосів колегії Байден має 306 голосів виборників, Трамп – 232 голоси виборників.

На процедурі в Конгресі головував чинний віцепрезидент Майк Пенс, який не підтримав Дональда Трампа у його намаганнях зірвати визнання перемоги Байдена. Пенс і оголосив переможця виборів.

Інавгурація 46-го президента США Джозефа Байдена очікується відповідно до графіку, 20 січня 2021 року.

Одразу після формального оголошення перемоги Байдена чинний президент-республіканець Дональд Трамп оприлюднив свою заяву.

Він пообіцяв “упорядковану передачу владу до 20 січня”, але водночас повторив свої претензії щодо фальсифікації виборів.

“Навіть попри те, що я повністю не погоджуюсь з результатами виборів, і факти це підтверджують, все одно відбудеться упорядкована передача влади 20 січня”, – сказано в заяві Трампа.

“Я завжди казав, що ми продовжуватимемо нашу боротьбу, щоб враховувалися лише законні голоси. І хоча це означає кінець найвизначнішого першого терміну в історії президентів, це лише початок нашої боротьби за те, щоб зробити Америку знову великою!” – додав Трамп.

Глава Білого дому був змушений поширити відозву не сам, а через Twitter одного зі своїх речників Дена Скавіно, адже власні сторінки Трампа в соцмережах тимчасово забанені.

Як інформувала “Новинарня“, попри те, що демократ Джо Байден виграв вибори зі значним відривом (він отримав 306 голосів виборників, а чинний президент-республіканець Трамп – 232 голоси) та захистив свою перемогу в судах, формальна процедура визнання результатів виборів у США не завершилася. Її ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США, призначений на 6 січня.
На цей день чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі прорвали охорону навколо і всередині Капітолію та на деякий час захопили будівлю парламенту США.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.
У сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму загинули чотири особи.
Надвечір 6 січня правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу.

Як стало відомо, одна із загиблих – жінка з числа протестувальників, що померла в госпіталі від вогнепального поранення. Вона була поранена, коли натовп намагався прорватися через закриті двері Капітолію, де з іншого боку була озброєна поліція. Померла була ідентифікована як жителька Сан-Дієго, військовий ветеран Ешлі Баббіт, повідомляє NBC Сан-Дієго.
Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Формально Трамп закликав до миру і висловив підтримку дій поліції. Але він постійно заявляв про фальсифікацію результатів виборів та не засудив дії своїх прибічників, які прорвалися в будівлю Капітолію. Крім того, напередодні Трамп обіцяв “пекельну битву” за Білий дім.

Читайте також:
Twitter уперше забанив Трампа. І пригрозив довічним блокуванням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна