У Києві через два дні зрізали дуб, посаджений у пам’ять про Романа Ратушного

У Києві невідомі особи зрізали 12-річний дуб, який кияни 13 грудня висадили біля будівлі “Квіти України” на вулиці Січових Стрільців, 49, щоб вшанувати пам’ять відомого громадського активіста, військовослужбовця ЗСУ Романа Ратушного, який загинув у червні 2022 року на Харківщині.

Дерево зрізали в ніч проти 15 грудня, повідомляє “Київзеленбуд

На його місці спиляного дерева, яке простояло лише два дні, зловмисники залишили тільки невелику нижню частину стовбура.

“Дванадцятирічний дуб, наданий громадською організацією “Зберегти Квіти України”, мав стати символом боротьби за незалежність України та живим нагадуванням про ціну нашої свободи”, – зазначили в “Київзеленбуді”.

Там також повідомили, що комунальники Шевченківського району та меценати звернулися до правоохоронців з проханням встановити і притягнути до відповідальності осіб, які знищили дерево.

“Кожне неправомірне видалення зелених насаджень столиці карається законом! Комунальне об’єднання закликає киян та гостей столиці бути свідомими та з повагою ставитися наших Героїв, які ціною власного життя наближають Україну до перемоги”, –  наголосили в “Київзеленбуді”.

Такий вигляд мав дуб біля “Квітів України” до того, як його зрізали невідомі. Фото: Київзеленбуд

“Ми все ще тут – в пам’ять про захисника України, киянина, друга Квітів Романа Ратушного” – мало бути написано на табличці біля молодого дуба, який ми разом з друзями та близькими Роми висадили в середу 13 грудня. Це не перше дерево на його честь – перше вже росте в Протасовому яру. Саджанець привезли до Києва з Холодного яру та висадили тут раніше у 2023-му.

Проте, окрім рідного Протасового яру, Рома допомагав громадам, об’єднаним довкола Садиба Барбана, Екопарку “Осокорки”, Вирлиці, скверу Нарбута, павільйону 19 ВДНГ – порадою, консультацією, ділом. І “за адресами” деяких з цих ініціатив ми вирішили також садити дерева.

Це – акт пам’яті, поваги, вдячності. Це продовження справи Роми, адже ці дерева мали б захищати простір довкола себе”, – пояснює співзасновниця ГО “Зберегти Квіти України” Уляна Джурляк.

За її словами, сусіди бачили, що дерево зрізав невідомий о 3-й годині ночі.

“Чим заважало 12-річне дерево на вулиці? Чи це спроба стерти пам’ять про захисника України та Києва? Чи напад на ініціативу захисту Квітів України? Чому невідомий зловмисник спокійно пересувається містом о третій ночі?

Ми вимагаємо знайти відповідальних, хто б це не був – ненависники рослин, невігласи, найманці забудовника чи проросійські диверсанти.

Київ – місто, в якому поважають пам’ять про полеглих захисників та продовжують їх справи, тому ми будемо шукати справедливості для тих, хто цьому опирається.

А навколо Квітів буде рости дуб, як і виноград, скільки б спроб громаді не знадобилось для цього”, – підсумувала активістка.

Читайте також:
Роман Ратушний після загибелі виграв свою головну судову справу – про заборону забудови Протасового Яру

Хто такий Роман Ратушний

Ратушний Роман Тарасович — громадський діяч, відомий боротьбою за збереження Протасового Яру в Києві.

Роман Ратушний у 93-й бригаді, літо 2022

Син письменниці, журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

Народився 5 липня 1997 року в Києві.

Брав активну участь у Євромайдані, разом з іншими студентами постраждав від атаки “Беркута” в ніч на 30 листопада та 11 грудня 2013 року під час штурму Майдану. Подав з цього приводу скарги в Європейський суд з прав людини і виграв ці справи. Суд встановив порушення державою права на мирні зібрання і переслідування учасників протестів під час Євромайдану з метою їх покарання за участь у протестах та залякування інших від подальшої участі в мітингах.

У 2018 році Ратушний очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, а в 2019 році — однойменну громадську організацію, що були націлені на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ “Дайтона Груп”, близька до великого бізнесмена Геннадія Корбана.
У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником керівника офісу президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. Активіст був вимушений переховуватися.
Зрештою наміри забудовника збудувати на схилі три 40-поверхівки були зірвані. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева “Дайтона” і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

У березні 2021-го Роман був неправомірно арештований після акції протесту під офісом президента, коли прибічники Сергія Стерненка палили фаєри, розбили скло у дверях і обписали стіни.

Після повномасштабного вторгнення РФ Ратушний став добровольцем до лав Сил оборони України, створив підрозділ “Протасів яр”. Спершу захищав Київ, згодом діяв на Сумщині. Від початку квітня воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі в складі 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Позивний “Сенека”.

Загинув 8 червня 2022-го, потрапивши у ворожу засідку.

Після цього Київрада перейменувала вулицю Волгоградську неподалік Протасового яру на честь Романа Ратушного.

Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (2022, посмертно) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Читайте також:
Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна